När Conny Martinsson (SD) avgick som ersättare i kommunfullmäktige var det upp till länsstyrelsen att utse en ny ersättare utifrån senaste vallistan.

Men för Sverigedemokraternas del är nu listan på kandidater slut, därför kunde länsstyrelsen inte utse en ny ersättare. Ett parti med fem mandat i fullmäktige brukar ha tre ersättare, nu har SD två.

Jag hade för mig att vi hade ytterligare en person på listan. Det är saker vi inte har makt över, men det inget problem. Förra mandatperioden var jag och Oskar Lindblom själva på två platser och det löste vi, säger Anders Forsberg (SD), gruppledare för partiet i Skara och riksdagsledamot.

Ordinarie ledamöter är Oskar Lindblom, Anders Forsberg, Mikael Vallin, Oscar Ternström och Thomas Främst. Ersättare är Ove Berlin och Barbro Magnusson.

Det har varit ruljans inom SD i Skara under mandatperioden. Totalt har tio ledamöter avsagt sig alla eller några av sina uppdrag i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnder. Fem av de avsägelserna gäller kommunfullmäktige.

Läs mer: Rotation i Skara-SD

Anders Forsberg tycker att det kan låta mycket, men om man börjar skärskåda statistiken så finns det naturliga förklaringar.

Det har varit lite olyckligt, någon flyttat från kommunen och någon har valt att sluta av åldersjäl.

När valsedeln skrevs 2014 så hade de inte tillräckligt med personer så några skrevs in medvetet fastän de inte var intresserade av politiska uppdrag.

Vi har också många nya i politiken som inte har erfarenhet från politiska uppdrag. Det är positivt men en del känner sedan att det inte var vad de vill syssla med eller inte som de föreställde sig. Sedan flyttar människor runt mer idag, säger Anders Forsberg.

Att få in fler personer som vill engagera sig politiskt är en fråga de tar på stort allvar.

Inför 2018 ser vi att vi kan få ett ganska bra valresultat, då är det viktigt att få in nya. Jag säger inte att det är ett problem, men vi bevakar frågan för det är viktigt att besätta alla platser vi har.