Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skövdetjejen Rebecca har nära band till Christchurch

Rebecca Gehmie låter lite darrig på rösten när hon pratar om terrordåden i Nya Zeeland. För inte länge sedan befann hon sig i parken alldeles intill moskén där massmördaren slog till. – Det är så sjukt. Jag brukade gå där med barnen.

Rebecca Gehmie vaknade plötsligt på fredagsmorgonen. Hon fick meddelanden, signaler från oroliga som undrade om hon var välbehållen och oskadd.

Hon förstod inte vad det handlade om först.

Men många av hennes vänner visste inte att hon var tillbaka i hemstaden Skövde sedan några dagar.

Hon hade nyss kommit hem efter ett helt år i Christchurch, Nya Zeeland där hon hade arbetat som au-pair hos en familj.

– De pratade om ett terrordåd men jag kunde inte förstå och trodde att de drev med mig.

Drabbar redan traumatiserade

Långsamt förstod hon att den lugna och trygga staden hade drabbats av en katastrof som ekade över hela jordklotet. För henne var det den allra tryggaste platsen på hela jorden och just därför hade hon tänkt i framtiden att kanske återvända till Nya Zeeland.

– Det är så sjukt. Jag blev väldigt chockad och kunde inte tro att det var sant.

Hon beskriver en stad med stark gemenskap, vänlighet och en stämning där alla hjälps åt. Något som blivit ännu tydligare sedan staden miste många invånare i jordbävningen för några år sedan.

– Detta har drabbat så många som försöker att komma tillbaka från traumat efter jordbävningen.

Brott och otrevligheter fanns knappt. I staden såg man polisen hela tiden men de arbetade mest med att åka runt och bidra till känsla av trygghet. Känslan var att polisen hade koll på allt och gjorde att brottsligheten var extremt låg.

– Nu känns det som om inte finns något land i världen där man kan känna mig trygg.

Det hemskaste är att den värst drabbade moskén ligger på en plats som hon känner så väl.

– Jag gick ofta där i parken och på gården med barnen. Tänk om vi hade varit där när detta hände. Jag tänker på det hela tiden.

Kan ha mött mördaren

Hon ringde till grannarna som hon haft i Christchurch och fick på fredagen höra de senaste nyheterna om den huvudmisstänkte mördaren.

– De berättade att han hade planerat detta under två års tid. De är chockerade över att han har kunnat gå runt i staden och ha en massa vapen och ingen har märkt det. Jag kan inte förstå att detta har hänt. Tänk om jag har gått förbi den människan någonstans.

Rebecca kunde inte släppa terrordådet på hela fredagen.

– Hur kan en människa tänka på detta under två år och sedan går han runt och skjuter människor som om det vore ett tv-spel.

Sköts i sitt heliga hem

Den misstänkte mördaren hade högerextrema åsikter, visar texter som han skrivit. Han verkar heller inte ha varit ensam.

Men Rebeccca har aldrig hört om hat mot muslimer när hon var i Christchurch och har aldrig själv mött rasism där som anspelar på att hon har sina rötter i Afrika.

Rebecca Gehmie tänker på offren.

– Min gud har skyddat mig och jag ber för alla som har drabbats. Tänk att de blev skjutna på en plats som var deras heliga hem.