Ett hastigt dödsbud drog ut på presentationen av Skövde HF:s nye tränare Rasmus Poulsen. Andreas Nieroth var den som tillsammans med Martin Henrysson rekryterade Skövde HF:s nye tränare. Samma kväll som kontraktet skrevs avled Nieroth hastigt. Han blev 41 år.

- Det var en enorm chock. Han var med om allt, under hela resan, och gladdes enormt mycket åt att vi slutförde allting. Vi pratade på dagen och skulle fira det på kvällen, säger kollegan Martin Henrysson.

Av respekt för Nieroths bortgång dröjde därför presentationen av den nye tränaren.

- Personligen var jag inte i balans. Det var rätt tufft och är det fortfarande, säger Henrysson.

Skövde HF hade tidigt en förhoppning om att göra klart med en ny tränare innan årsskiftet. Processen har dock dragit ut på tiden och när Skara HF presenterade Magnus Frisk den 30 januari var det tänkt att Skövde också skulle presentera Poulsen.

- Jag ska inte hymla med att jag trodde att vi skulle ha det klart då. Men kontraktsbiten var mer krånglig än vad vi hade trott och vi ville ha signaturen innan vi gick ut med något.

Klubben har inte träffat Poulsen än och har bara haft samtal över telefonen.

- Jag vet inte hur många gånger vi har pratat. Jag vill inte se räkningen... Vi har samtalat mer eller mindre varje dag och har fått en bra känsla och bra referenser.

Hur svårt har det varit att hitta en tränare?

- Det svåra var mer pressen utifrån och att vi tog oss tiden. För mig har det varit helt nytt med hur man skriver kontrakt på ett bra sätt. Det har varit en utmaning.

Har ni varit stressade?

- Inte jag och Andreas. Men det fanns en stress på styrelsen och klubben i allmänhet, men vi var tydliga med att vi ville göra det ordentligt och att det skulle få ta tid.

Enligt Henrysson kom Rasmus Poulsen in tidigt i processen. SN-sporten har tidigare rapporterat om att Bodens tränare Per Johansson tackat nej och kan även avslöja att Alingsås assisterande tränare Karen Brödsgaard varit ett av namnen som Skövde varit i kontakt med.

- Vi pratade med en del namn, men jag kan inte påstå att det var fler än fem kandidater, säger Henrysson.

- Vi utgick från vår profil och vad vi ville ha.

Var Poulsen etta på er lista?

- Han var inte nummer fem eller fyra. Han är lika mycket nummer ett som några av de andra.

Under pressträffen pratade Henrysson också om att klubben ska bli "mer transparent".

Upplever du att klubben inte varit det?

- Jag vill att vi ska bli än mer transparenta. Det är något som spelarna har uttryckt, att de vill veta saker innan det sker. Jag upplever att spelarna vill att det ska bli bättre och det är viktigt att de känner trygghet.

Henrysson berättade detaljerat om vision 2022 under informationsträffen. Där framgick det att klubben pratat med den befintliga truppen för att sätta en plan för hur man ska nå vision 2022, då klubben hoppas ha 60 procent egna produkter i A-laget samtidigt som de ska spela Europaspel.

Borde inte föreningen redan ha svar på hur man når visionen i stället för att fråga spelarna?

- Vision 2022 fanns innan vi startade och den har medlemmarna varit med och tagit fram. Strategin för hur vi ska nå dit har spelarna varit med och jobbat fram. Vi kände att vi behövde kunskap och kompetens.

Det känns som att ni har satt ribban högt. Är det inte en utopi att kunna producera så många egna talanger och samtidigt vara ledande i svensk handboll med Europaspel?

- Det är en väldigt hög ambitionsnivå och det kommer krävas mycket av vår klubb. Inte bara av elitverksamheten. Vi är beroende av bra kvalitet på träningar och på ungdomssidan hela vägen upp, annars blir glappet för stort. Vision är något man strävar efter och vi ska göra precis allt för att uppnå den. Hur det blir får framtiden utvisa. Visar det sig vara fel spår så får vi ändra.

I teorin skulle ni kunna trilla ur SHE i år?

- Vi har all tro och förtroende för nuvarande lag och ledning. Verkligen!

Hur ligger ni till med spelarkontrakten?

- Vi ska börja prata med spelarna på söndag.