Den sjätte juni, på nationaldagen, planerar Skaraborgs flygflottilj att göra en nationaldagsflygning över Västsverige och Skaraborg med två JAS 39 Gripen. Nu har flygvapnet vänt sig till kommuner i området och ställt frågan: ”Finns det önskemål att vi passerar er”?, ”Finns det önskemål att vi INTE passerar er?”

Flottiljen skriver att det visst går att önska tider när flyget inte ska passera, men det inget man kan garantera eftersom väder, vind och annan civil flygtrafik kan påverka.

”I värsta fall fall kan det då vara bättre att vi inte passerar alls eller om ni kan justera ert nationaldagsprogram. Vi vill inte passera när kommunstyrelsens ordförande sjunger nationalsången eller när hästkortegen börjar. Meningen är att det ska vara en positiv upplevelse.”

Flottiljen betonar att inga tider är spikade än, utom en - Karlsborg 13:24 eftersom den gamla flygflottiljen F6 fyller 80 år. Men utgår man från den tiden så går det att räkna ut ungefär när på dygnet flyget passerat.

Hela rutten tar en dryg timma. Flygningen sker på 500 meters höjd med en hastighet på 500 kilometer i timman.

I Skaraborg har följande kommuner fått frågan: Lidköping, Skara, Skövde, Tibro. Fagersanna Mölltorp, Karlsborg. Skövde har räckt upp handen och vill bli passerat.

När alla svar kommit in och det finns en plan återkommer F7 med orter och tider när flygplanen passerar i 360-graders sväng över städerna.

Att göra den här typen av flygningar - F7 gör också den traditionella julgransflygningen - är ett sätt för flygvapnet att visa upp sig, både som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot och för att väcka intresse att jobba inom Försvarsmakten.