Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaraborgs sjukhus går upp i stabsläge

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Klockan 14 på torsdagen gick Skaraborgs sjukhus upp i stabsläge. – Det innebär framförallt att vi arbetar internt på ett annorlunda sätt för att prioritera våra arbetsuppgifter så att hela Skaraborgs sjukhus ska fungera så bra som möjligt, säger Stellan Ahlström, biträdande sjukhusdirektör.

Hur är kapaciteten för att ta emot ett eventuellt ökande antal sjuka när nu Smittskydd Västra Götaland ser tecken på samhällsspridning av coronaviruset?

– Vi har förhållandevis god kapacitet för vi vet att de allra flesta som smittas av coronaviruset inte blir allvarligt sjuka. Problemet är när personer i riskgrupper blir sjuka. Vi har i vår beredskapsplan olika färdiga lösningar hur vi friställer vårdplatser och bemannar dessa. För att skapa vårdplatserna måste vi omorganisera oss, vilket betyder att vi tar resurser från vård som inte just nu är nödvändig. Det kan bli så att operationer blir inställda eller att man får ett besök uppskjutet, för att vi behöver den personalen till akuta avdelningar, säger Stellan Ahlström.

Hittills har inte operationer eller besök ställts in av detta skäl.

Nästa nivå

Nästa nivå som kan införas efter stabsläge är förstärkningsläge, då ställs den planerande vården om helt och man gör bara det som är akut och livsnödvändigt.

– Just nu så jobbar vi väldigt mycket inne på sjukhuset med att förbereda oss. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi har märkt av att flera av våra medarbetare inte kommer till jobbet på grund av att de har symptom på luftvägsinfektion, säger Stellan Ahlström.

Det är hittills åtta fall som bekräftats positiva för covid-19 vid Skaraborgs sjukhus. Dessa åtta har inte haft behov av sjukhusvård utan är hemma.

Huvudentréerna vid Skaraborgs sjukhus är fortfarande öppna.

– Vi tittar på att inom ett par dagar på något sätt införa exempelvis grindvakter, personal utanför som kan svara på frågor och titta så att man inte går rakt in på sjukhuset om man är förkyld, säger Stellan Ahlström.

Låst på akuten

Akutmottagningarna hålls nu låsta även dagtid. Normalt är dessa mottagningar låsta nattetid, men nu är de även låsta under dygnets ljusa timmar.

– Det är för att man inte ska springa in på akutmottagningen med feber till exempel, säger Stellan Ahlström.

Även andra enheter stänger vid behov dörrarna och inför att man får ringa på innan man kommer in, allt för att skydda utsatta patienter.

– Jag vill uppmana alla som inte har ett absolut nödvändigt ärende att undvika att komma till sjukhuset, vi har många sjuka och sköra, säger Stellan Ahlström.

Sjukhuset har också infört begränsningar i hur många som kan följa med en patient.

– Självklart får man ha med sig en anhörig eller ledsagare, men det går inte att komma med tre personer in på undersökningsrummet, säger Stellan Ahlström.

I normalfallet är det högst en medföljande men i vissa fall kan det finnas behov för flera. Men man får inte vara förkyld eller ha tecken på luftvägsinfektion.