Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaraborgs sjukhus begränsar planerad vård kraftigt

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Skaraborgs sjukhus har beslutat att kraftigt begränsa planerad vård för att möta corona-krisen. Ännu på torsdagseftermiddagen vårdades ingen med covid-19 på Skaraborgs sjukhus.

Det finns nu 207 bekräftade fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen. Men antalet ger inte en säker bild av smittspridningen i stort, då det nu främst är inlagda patienter och viss sjukvårdspersonal som testas. Det finns en viss smittspridning i samhället, framförallt i Stockholm, men även i Västra Götalandsregionen. Detta enligt den regionala lägesrapporten som publicerades på torsdagseftermiddagen.

På torsdagseftermiddagen vårdades 21 patienter med covid-19 på Sahlgrenska universitetssjukhuset, enligt den regionala lägesrapporten. Fyra av dem fick intensivvård. På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås vårdades en person med covid-19, även inom NU-sjukvården vårdades en person med covid-19. På Sjukhusen i Väster och på Skaraborgs sjukhus vårdades inga med covid-19.

– Vi går nu in i ett läge där fler behöver sjukhusvård samtidigt som vi kommer att ha en ökad sjukfrånvaro, kommenterade hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström rapporten.

Fler frånvarande än vanligt

Sjukfrånvaron bland personalen vid Skaraborgs sjukhus hade ännu på onsdagen inte påverkats dramatiskt av de nya riktlinjerna om att stanna hemma även vid lindriga förkylningssymptom. På onsdagen var det ett 30-tal fler som var hemma för sjukdom eller vab än vad som är normalt.

– Det är än så länge inte en jättedramatisk ökning, säger Michael Malmborg, kommunikationschef på Skaraborgs sjukhus, med tanke på det stora antal som arbetar vid sjukhuset.

I förra veckan gick Skaraborgs sjukhus upp i stabsläge och i måndags tog den särskilda sjukvårdsledningen beslut att ge verksamhetscheferna i uppdrag att kraftigt begränsa den planerade vården på sjukhuset. Det kan vara planerade operationer som skjuts på framtiden för att vården behöver prioritera att kunna hantera corona-krisen.

– I vilken mån det har effektuerats kan vara olika i olika verksamheter, det är ett arbete som pågår, säger Michael Malmborg.

Den särskilda sjukvårdsledningen har tagit beslutet på uppmaning av sjukhusets epidemiledningsgrupp som leds av biträdande sjukhusdirektör Stellan Ahlström.

Låsta dörrar

För att minska risken för smittspridning inom sjukhuset började Skaraborgs sjukhus klockan 12 på onsdag med låsta dörrar och dörrvärdar vid sina sjukhus i Falköping, Skövde och Lidköping.

– Vi tycker att det har fungerat i det stora hela bra. Igår eftermiddag vid ett-tiden blev det ett hårt tryck när det var nytt och besökare inte var förvarnade när de kom och hade lite frågor. Vi försöker vara pragmatiska i detta, men det är noga att personer med förkylningssymptom inte kommer in. Vi gör ingen medicinsk bedömning vid dörren, i god samtalston hjälper vi till att hitta den bästa lösningen, säger Michael Malmborg

De två dörrvärdarna vid Falköpings sjukhus berättar på torsdagsmorgonen att det gått mycket lugnt till vid entrén.

– Vi frågar hur de mår, om de har några symptom på luftvägsinfektion. Det finns en väldig förståelse, det har inte varit några problem alls. Folk är upplysta, säger en av de förtroendeingivande och trevliga dörrvärdarna.

Senare under torsdagen togs emellertid beslutet att sluta med dörrvärdar just vid sjukhuset i Falköping och att ha entrén öppen. Däremot hålls medicinmottagningen inne i sjukhusbyggnaden låst, där får besökare ringa på.

Ett skäl till ändringen är att verksamheten i Falköping inte är lika omfattande som den i Skövde och Lidköping, där dörrvärdarna fortsatt är kvar. Vid sjukhuset i Mariestad har inte några dörrvärdar placerats ut.