Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaraborgaren som jobbar med "Vår tid är nu"

Simon Nordberg har länge varit intresserad av ljud. Sen han gick Filmarbetarutbildningen i Trollhättan har flera pusselbitar fallit på plats och nu jobbar han på stora produktioner som Vår tid är nu.

– Det är en lång historia! skrattar Simon Nordberg när han får frågan om hur intresset för ljud växte fram.

Simon är ursprungligen från Orust men är numera bosatt i Skövde. Han har gått i olika musikklasser hela sitt liv och fokuset på tekniken bakom kom redan under gymnasiet.

Efter det har han studerat musikvetenskap i Lund och på datorspelsutbildningen på Högskolan i Skövde. Ljudeffekterna lockade mer än musiken.

– Spel kändes som ett mer modernt medium, säger han.

Efter utbildningen jobbade han med ljudet till två spel, sen var det annat som lockade.

– Det är så mycket jobb framför datorn och inte så mycket praktiskt arbete. Jag tycker ju själva inspelningen är roligast, säger han.

Han bestämde sig för att söka in på Filmarbetarutbildningen i Trollhättan. Det är genom den utbildningen som han fått möjlighet att göra praktik på tv-produktioner som Uti bôgda och Ack Värmland.

– Det var roligt att vara med på Uti bôgda för den var så uppskattad av många som bor här. Folk tyckte att det var kul att se inspelningen och de vinkade när vi körde omkring, säger Simon.

Idag har praktiken bytts mot jobb. Han har arbetat på produktioner som Bachelor och Vår tid är nu.

Simon kallar sin roll i filmteamet för "bomare" eller "B-ljud". Det är han som sköter den långa bommen där man fäster mikrofonen.

– Målet är att försöka försöka matcha ljudet med bilden samtidigt som man håller hög kvalitet, säger han.

Arbetet innebär mycket resande, sena kvällar och tidiga morgnar. Trots detta känner Simon att han verkligen har hittat rätt.

– Det är ju så jävla kul!

Simon har precis arbetat färdigt på inspelningen av säsong 3 av Vår tid är nu. Ambitionen med är att bli bra på det han gör, riktigt bra.

– Mitt personliga mål är att bli så bra som jag kan bli. Jag siktar på att bli en av de bästa. Det är ett udda jobb och det blir roligare om man lägger ribban högt.