Enligt åklagaren har de fyra personerna satt det i system att försöka lura köpare på handpenning av husvagnar och villavagnar. En av de åtalade ska även ha upplåtit sitt bankkonto i ett försök att dölja transaktionerna.

Det är ett omfattande åtal, som åklagaren lagt fram. Den innehåller totalt åtta åtalspunkter rörande misstanke om bedrägeri och penningtvättsbrott. Två åtalspunkter handlar om rattfylleri, narkotikabrott och falsk tillvitelse. Det sistnämnda handlar om en händelse den 9 oktober 2017 då en av de åtalade blev stoppad av polis och uppgav en annan persons identitet.

I huvudsak har de åtalade personerna via nätet och telefon förmått personer att överföra mellan ett par tusen kronor och ett par hundra tusen kronor i handpenning. Det sistnämnda var handpenning för en villavagn.

"De bjöd ut en villavagn till försäljning och mottog betalning avseende handpenning, men förteg att de inte hade för avsikt att överlåta någon villavagn," skriver åklagaren i åtalet som lämnats in till Skaraborgs tingsrätt.

I ett av fallen blev en Mariestadsbo lurad på handpenning för en husvagn, i ett annat fall en Tibrobo.

"Vilseledandet bestod i att de tilltalade bjöd ut en husbil till försäljning och mottog betalning avseende handpenning, men förteg att de inte hade för avsikt att överlåta någon husbil," skriver åklagaren rörande Tibrofallet.

En av Skaraborgarna har tidigare varit åtalad misstänkt för liknande brott. 2016 stod han åtalad vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för bedrägeri med hjälp av Internet.