Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skara ska bli tryggare med "purple flag" - blir först ut med projektet i Skaraborg

Nu startar trygghetsprojektet Purple Flag, för att skapa en trygg, levande och attraktiv stadskärna i Skara. Metoden kommer ursprungligen från Storbritannien men har visat sig vara framgångsrik på flera platser i landet.

En trygg stad är en attraktiv stad och det vill näringslivsföreningen MEGA+ satsa på. Det finns ett 30-tal certifierade Purple Flag-områden i Sverige och Skara först ut i Skaraborg med metoden.

Purple flag är en process med syftet att inom ett område skapa en socialt hållbar plats som är trygg, ren, snygg och med ett upplevelserikt kvälls- och nattliv för alla. I Skara har man valt att satsa på stadskärnan.

– I flera enkäter med medborgare och näringslivet har det framkommit att man vill att kommunen ska fokusera på trygghetsfrågan. När nya näringslivsföreningen MEGA+ bildades var det en självklarhet att satsa på projektet Purple flag. Vi i MEGA+ är projektägare eftersom det avgörande att näringslivet engagerar sig, men Skara kommun har varit engagerande hela vägen och ställer upp med både projektledare och finansiering, säger Håkan Persson ordförande i MEGA+ i ett pressmeddelande.

Under sommaren kommer Skara kommun att anlita unga kommunutvecklare som inleder projektarbetet. Genom dem får man in de ungas syn på trygghet och vad som gör en stadskärna attraktiv för dem i ett tidigt skede. Efter sommaren fortsätter dialogen med allmänheten, föreningar och företagen bland annat genom workshops och trygghetsvandringar som sedan får ligga till grund för en nulägesanalys.

Under 2022 utformas en handlingsplan som man sedan hoppas leder till en certifiering av stadskärnan. I projektet samverkar man med andra orter som jobbar med Purple flag och får på så vis goda exempel från andra städer.

– Det viktigaste är att vi i Skara gör det här tillsammans och inte förväntar sig att det löser sig utan samverkan. Alla som är intresserade är välkomna att engagera sig genom att komma med synpunkter och idéer, säger Malin Tell som kommer att vara projektledare.