Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skara kommun nominerade till Guldtrappan

Skara kommun har blivit nominerade för sitt långsiktiga arbete med digitala lärande i skolan. Bland annat handlar det om deras arbete med att Ipads till grundskoleelever och datorer till gymnasieelever.

– Självklart känns det väldigt hedrande att vara nominerad till Guldtrappan. Detta är en nominering som alla inom Barn-och utbildning bidragit till och vi har tillsammans arbetat för att komma hit. Det är roligt när det arbete man gör uppmärksammas, säger Anders Vilhelmsson som är IT-strateg på barn- och utbildning i Skara kommun i ett pressmeddelande.

Skara kommuns satsning på digitala verktyg och lärresurser som ett led i att utveckla och variera undervisningen för eleverna har lett till den fina nomineringen Guldtrappan 2019. De är en av totalt sex kommuner som blivit nominerade.

Utmärkelsen delas ut till kommuner och andra skolhuvudmän som arbetar långsiktigt och strategiskt utifrån styrdokument för ett framgångsrikt digitalt lärande i skolan, med gott ledarskap för kompetensutveckling och kollegialt lärande, digitala lärresurser och nätbaserat samarbete. Syftet är att inspirera till skolutveckling genom att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

– Under de år som vi aktivt arbetat med digitaliseringsfrågan har det hänt en hel del. Vi har inför 1-1 i grundskolan, det vill säga en Ipad till varje elev. På gymnasiet har alla elever en varsin dator. Vi har utbildat handledare ute i verksamheterna där deras uppdrag är att stötta och inspirera kring digitalisering, fortsätter Anders.

I Skara kommun har skolledarna varit överens om att den digitala satsningen inte ska vara ett eget IT-projekt utan ett skolutvecklingsprojekt. Det ska vara en naturlig del i den vardagliga undervisningen och ingå i de målområden som prioriteras.

– Idag har vi digitala läromedel i samtliga årskurs 4-9 klasser. Det finns flera fördelar, det är strukturerat, nås från flera digitala enheter, tillgängligt för alla och det finns bra hjälpmedelsinstruktioner. Så länge vi vågar testa och prova på nya pedagogiska arbetssätt kommer den digitala utvecklingen gå framåt, säger Anders.

Karin Jern Karlsson är lärare på Katedralskolan i Skara och berättar hur de arbetar där.

– Det är viktigt att utbilda eleverna i att bli goda användare av internet och att ta hjälp av alla positiva verktyg som finns. Digitala verktyg ska inte ersätta traditionella utan bör ses som en resurs för att kunna höja kvalitén och individanpassa efter elevernas förmågor, säger

Vinnaren presenteras den 17 juni.