Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skara fortsätter att satsa digitalt – bygglov näst på tur bland e-tjänsterna

Nu ska det bli smidigare att söka bygglov. Skara kommun lanserar flera e-tjänster för att privatpersoner lättare ska komma i kontakt med bygghenheten.

Som ett led i utbyggnaden av kommunens e-tjänstportal lanseras nu en ny tjänst för bygglov och andra ärenden som hanteras av kommunens byggenhet, skriver Skara kommun i ett pressmeddelande. Den nya självservicen innefattar bygglov, byggnadsåtgärder, och bokning av bygglovshandläggare för bygglov, bygganmälan och strandskydd.

Tjänsten kräver e-legitimation, och de som saknar detta får istället göra sin bokning via kommunens kontaktcenter.

Bygglovstjänsten har man infört för att göra det enklare för både privatpersoner och näringsidkare att sköta sina ärenden på tider som passar dem bäst, samtidigt som den är ett led i kommunens pågående digitalisering av tjänster.

Man menar också att tjänsten ger en större säkerhet i hanteringen, eftersom den synkroniseras med e-tjänster i andra kommuner i västra Skaraborg. Hittills har Lidköpings kommun också lanserat samma typ av tjänst, och efter Skara är det fler kommuner på gång.

Syftet med bokningstjänsten är att skapa förutsättningar för kunden att själv kunna boka en lämplig tid för rådgivning. Bygglovshandläggarna ska också få en bättre möjlighet att kunna förbereda underlag och annat inför mötet eller telefonsamtalet. I pandemin sker alla möten digitalt.

– Det personliga mötet är fortsatt viktigt. Vi kan vara bollplank innan du lämnar in din e-ansökan och kan svara på frågor om vad du behöver för handlingar, vad detaljplanen säger och andra saker som kan vara bra att tänka på i ett tidigt skede, säger bygglovschef Jon-Erik Notäng i pressmeddelandet.