Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skara blev först med att utses till årets UF-kommun: "Grattis och wow"

Vid prisutdelningen som avslutade UF Skaraborgs digitala temavecka ”Entreprenörskap – ju tidigare desto bättre” utsågs Skara kommun till Årets UF-kommun. Det är första året som det priset delas ut.

Årets UF-kommun är en ny utmärkelse i Skaraborg, som går till en kommun som på ett särskilt förtjänstfullt sätt samverkat med Ung företagsamhet i SSA-arbetet (samverkan skola-arbetsliv), SYV-uppdraget (studie-och yrkesvägledning) och för att få in mer entreprenörskap i skolan i alla åldrar.

Motiveringen löd:

"På UF brukar vi säga att entreprenörskap är att SE möjligheter och GÖRA något av dem! Den beskrivningen stämmer väl in på den kommun som vi har valt som Årets UF-kommun. En kommun som bjuder in UF att lösa problemen tillsammans med dem, och gärna berättar om det för omvärlden. Varesig man pratar med lärare, studie- och yrkesvägledare, rektorer, skolförvaltning eller näringslivsstrateg finns bara möjligheter!"

Övriga nominerade var Götene, Skövde och Hjo. Men när priset Årets UF-kommun delades ut för första gången så var det alltså Skara kommun som tog hem det.

– Vilket fantastiskt pris - och så välförtjänt! I Skara görs ett helt otroligt UF-arbete och det är så roligt att om och om igen imponeras av lärares och elevers arbete. Det är väldigt viktigt för framtiden att våra elever ser företagande som en möjlig och attraktiv framtidsbana, och för Skara är det en jättevinst när UF är så framgångsrikt här. Grattis och wow, säger Ylva Pettersson, kommunalråd i Skara (M) i ett pressmeddelande.

Skaras näringslivsstrateg gläds också över utmärkelsen och arbetet med ung företagsamhet.

– Det här priset visar att det vi känner i kommunen även speglar sig utåt. Vi gillar UF-konceptet i både grundskola, gymnasium eller när vi jobbar med Innovation Camp, och tycker det är otroligt viktigt! Våra engagerade elever och lärare gör det på ett fantastiskt sätt. Hurra för alla eldsjälar i skolan och UF Skaraborg som gör det möjligt, säger näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg.

Under mässan uppmärksammades även lärare som certifierats eller diplomerats inom ung företagsamhet, varav flera från Katedralskolan. På skolan finns ett starkt driv, och Katedralskolan har flera gånger tagit hem titeln Årets UF-skola, senast under UF-veckan i mars 2021. Även grundskolorna är delaktiga och på frammarsch, exempelvis Ardalaskolan som arbetat framgångsrikt med materialet "Vårt samhälle" om vilka funktioner som måste finnas för att ett samhälle ska fungera. Skolan var i år en av fyra nominerade till titeln Årets grundskola, men i den kategorin gick priset till Guldkroksskolan i Hjo.

Fler utmärkelser gick till Skara då friskolan Metis fick pris i kategorin "Ideer som gör det möjligt" i UF:s innovationstävling för grundskolan, där uppgiften var att ta fram innovation kopplat till globala målen.