Under nästa vecka ger sig Göteborg Baroque återigen ut på en femdagarsturné förklädd under namnet Valle Baroque. I år är sjunde gången den så kallade tidigmusikfestivalen arrangeras. Musikerna från Göteborgsensemblen trivs i Skaraborg.

– Det passar så bra med musik från 1600- och 1700-tal i den här bygden med tanke på alla kulturhistoria som finns här. Varnhems klosterkyrka, där vi har vår avslutning, passar perfekt för musiken. Det kan liksom inte bli bättre, säger Amanda Flodin som är en av de åtta sångarna som tillhör Göteborg Baroque.

I år kommer invigningen av femdagarsturnén att ske på Tomtens Kalkbrott i Falköping. Där kommer det hållas en operaföreställning med Dido & Aeneas. Hela vägen från Peking kommer också Den förbjudna stadens orkester och spelar traditionell kinesisk musik.

– Det kommer att bli en speciell upplevelse för både oss och publiken. Det känns jättehäftigt att få spela i ett kalkbrott. Föreställningen kommer att bli helt unik. Man får bara inte missa den.

Efter invigningen fortsätter föreställningarna i både Falköping, Varnhem och Skara. Totalt spelar Göteborg Baroque tio föreställningar.

– Avslutningskonserten i Varnhem brukar vara väldigt populär. Jag minns inte om det var i fjol eller året innan som en del tvingades vända i dörren för att det var helt fullsatt.

Valle Baroque är sedan i fjol även en del av 1700-talsveckan i Skara. Förutom nattkonserten i Skara domkyrka som avslutar 1700-talsveckan är musikerna från Göterborg Baroque dessutom med på den uppskattade maskeradbalen på Kråks herrgård.

– Vi står för musiken under kvällen. För utan musik blir det ju ingen bal. Det var otroligt lyckat förra året så det var självklart att vara med i år igen, säger Amanda Flodin.

Relaterat till artikeln