Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusens miljonunderskott skrivs av

Regionens sjukhus får sina stora underskott för de två senaste åren avskrivna. Det har regionfullmäktige nu bestämt.

Socialdemokraterna har föreslagit att sjukhusen ska få sina underskott avskrivna och fick övriga oppositionen med sig i den avgörande omröstningen på tisdag i regionfullmäktige. Den styrande grönblå minoriteten ville inte att sjukhusen skulle få sina underskott avskrivna.

– Jag är väldigt glad eftersom sjukhusen blir av med en ryggsäck, det behövs för arbetsmiljön och för sitt arbete för de som besöker sjukvården. Detta ger visst andrum, men det säger också att regionstyret inte är en majoritet. De bör lyssna mer på Socialdemokraterna. Hade de bjudit in oss till samtal hade det kanske blivit ett annat utfall, säger Alex Bergström (S), regionråd i opposition efter fullmäktiges avgörande.

Vänsterpartiet hade sedan tidigare deklarerat att partiet stödjer Socialdemokraternas förslag. Hur Sverigedemokraterna skulle ställa sig var ovisst in i det sista, men de kom till regionfullmäktige med ett eget yrkande. När det föll valde Sverigedemokraterna att stödja Socialdemokraternas förslag. Även det nya partiet Demokraterna stödde Socialdemokraternas förslag.

Sverigedemokraterna kom till mötet med ett eget förslag: Att sjukhusen skulle kunna få gamla underskott avskrivna om de klarade av att uppvisa en ekonomi i balans.

En omröstning avgjorde om Sverigedemokraternas eller Socialdemokraternas förslag skulle vara motförslag mot förslaget från det grönblå regionstyret.

Det blev Socialdemokraternas förslag som vann med Vänsterpartiets röster mot Sverigedemokraterna och Demokraternas.

I den avgörande omröstningen stödde sedan både Sverigedemokraterna och Demokraterna förslaget från Socialdemokraterna. Att Sverigedemokraterna gav detta stöd var avgörande för att förslaget skulle få fler röster än det grönblå regionstyrets förslag.

De fem partierna i det grönblå regionstyret reserverade sig mot beslutet.