Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusens extrakostnader för covid-19 kan tas gemensamt i regionen

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Extrakostnader som uppstår för att hantera covid-19 för sjukhus och andra aktörer i regionen ska tas gemensamt i Västra Götalandsregionen när situationen lugnat ner sig. Detta är ett förslag till beslut som regionstyrelsen ska ta ställning till på tisdag.

Regionstyrelsen föreslås nu besluta om inriktning för arbetet med att hantera konsekvenser av covid-19. Västra Götalandsregionen är huvudman både för sjukvården och kollektivtrafiken och ansvarar därmed för samhällsfunktioner som är av avgörande vikt att upprätthålla.

I det föreslagna beslutet ingår besked till styrelser, som till exempel Skaraborgs sjukhus styrelsen, och nämnder att extrakostnader som uppkommer i samband med covid-19 kommer att hanteras gemensamt i Västra Götalandsregionen när situationen stabiliserats.

Det slås också fast att sjukhusens intäkter troligen kommer att minska på grund av minskad produktion, eftersom saker som planerade operationer nu skjuts upp för att kunna prioritera att ta hand om akut sjuka i covid-19 och andra akuta tillstånd. De minskade kostnaderna ska hanteras gemensamt mellan ägare, beställare och utförare i regionens organisation när situationen stabiliserats, enligt förslaget till beslut.

Sjukhusens underskott

Sjukhusen i regionen brottas alla med underskott i ekonomin och åtgärdsplaner för att komma tillrätta med detta. Det föreslagna budskapet till sjukhusstyrelserna är att det är upp till dem att värdera vilka åtgärder som är möjliga att fortsätta med och vilka som får vänta tills efter att corona-krisen ebbat ut.

Regionstyrelsen behandlar frågan på sitt möte på tisdag 31 mars. Ärendet kommer även att tas upp i regionfullmäktige vid nästa sammanträde, som blir 19 maj eftersom mötet i april är inställt.