Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självmord ökar på nyårsdagen – värre än jul

Självmorden ökar vissa dagar i slutet av året, visar en studie. Men det är inte under julen då flest väljer att ta sitt liv. Istället är det nyårsdagen som är den farligaste dagen för självmordsbenägna män.

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid Karolinska institutet har gjort en undersökning om självmord under jul- och nyårshelgerna.

I studien analyserades alla självmord som inträffat mellan datumen 15 december och 15 januari, under åren 2006-2015. Totalt inträffade 821 säkra självmord under dessa dagar och år.

Det motsvarar cirka 26 självmord per dag i landet.

Forskaren Gergö Hadlaczky och forskningsassistent, Sebastian Hökby visar att antalet självmord är lite olika på olika dagar. Men det är inte värst under julen som man kan tro.

Resultaten visade att självmorden var något färre under julafton (17 självmord) och nyårsafton (14 självmord) jämfört med en genomsnittsdag. (Minskningarna var dock inte tillräckligt kraftiga för att ses som helt statistiskt säkra.)

Däremot såg forskarna en kraftig ökning av självmord under nyårsdagen (51 självmord), vilket var nästan dubbelt så många som dagsgenomsnittet för perioden.

Ökningen var särskilt tydlig bland män i åldrarna 15-24 och 45-64 år. Under nyårsdagen var självmord mer än 5 gånger vanligare bland män än bland kvinnor.

– Nästan hälften av de män som begår självmord har inte haft kontakt med psykiatrin, säger Bo Runeson, professor och överläkare vid institutionen för klinisk neurovetenskap till Metro.

Överlag är män sämre på att söka hjälp för sina problem med psykisk ohälsa. Kanske är det mansrollen som står i vägen.

– Jag tror att det lever kvar en slags motvilja hos pojkar och män att söka hjälp, säger säger Bo Runeson till Metro.

Forskarna bakom studien listar en rad sorgliga och tänkbara orsaker till att fler män tar sig liv på nyårsdagen:

• Kraftig alkoholkonsumtion, en väletablerad riskfaktor för självmord eftersom berusningen ökar risken för sociala konflikter samt aggressiva och impulsiva beteenden,

• Människor ofta har stora förhoppningar kring dessa helger. Om det misslyckats kan det ge känslor av hopplöshet, ensamhet och självmordsrisken kan öka.

• Kan finnas en minskad benägenhet att söka professionell hjälp under dessa högtider.

• Tillgången till vård också kan vara begränsad.