Relaterat till artikeln

Staffan Eklöf befinner sig därför på Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm. Därifrån rapporteras det att det varit ovanligt många utländska journalister.

Stämmer det?

– Jo, jag har sett många utländska loggor som jag inte känner igen, säger Staffan Eklöf.

Varför är det ett så stort intresse för er internationellt, tror du?

– Sverigebilden har nog ändrats och man funderar nog i andra länder över vad som händer. Bilden av Sverige har varit idealiserad och de problem vi pekar på har inte tagits upp.

Vilka problem är det?

– Segregeringen i samhället och de ekonomiska konsekvenserna av invandringspolitiken, säger Staffan Eklöf.

Staffan Eklöf kandiderar till riksdagen men vill inte uttala sig om det förrän det finns ett säkert resultat.

Sverigedemokraterna går mot ett bra valresultat.

Foto Robert Eriksson

Kristian Aronsson, SD:s första namn på kommunlistan, är lite besviken över valundersökningens resultat. SD:s ledamöter i Jönköpings kommun har sin valvaka på Dirty Dick´s på Smedjegatan. Därifrån rapporterar JP:s reporter Johan Nordenström att stämningen var god i lokalen. När valundersökningens resultat kom blev det lite jubel och glada leenden men det blev inget jättejubel.

–Jag hade förväntat mig högre siffror men valundersökningen har en dålig träffsäkerhet när det gäller SD. Så jag vill vänta och se, jag vågar inte dra några växlar än för kommunens del, säger Kristian Aronsson.

SD kan bli Sveriges nästa största parti och Kristian Aronsson förklarar framgången med att SD varit det enda oppositionspartiet i riksdagen.

– Ju mer de andra partierna samarbetar desto mer växer vi. Folk är inte nöjda med den politik som förs. Det är ingen som vill ha skattehöjningar eller frikostiga bidrag, säger Kristian Aronsson.

Magnus Hagevi, professor i statskunskap vid Linnéuniversitet i Växjö tror, i motsats till SD:s Staffan Eklöf och Kristian Aronsson, inte att SD:s siffror skjuter i höjden ännu mer när valresultaten är räknade.

– Det här resultatet är ganska förväntat. Tror SD att resultaten blir ännu högre blir de besvikna. Då vaknar de till den grymma verkligheten imorgon, säger han.

I sändningen ovan kan du följa vår valvaka, live på JP.se.