Anders Forsberg var förutom riksdagsledamot även gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige samt ledamot i kommunstyrelsen i Skara kommun.

Att han lämnar alla sina politiska uppdrag för SD påverkar partiet stort lokalt.

Sverigedemokraterna i Skara har nu helt slut på ersättare i .

Kvar i kommunfullmäktige är Ove Berlin, Oscar Ternström, Thomas Främst, Barbro Magnusson och Oskar Lindblom. Partiet har fem mandat.

Men Oskar Lindblom deltar inte länge i det politiska arbetet, eftersom han inte har samma politiska syn som partiet längre. Han menar att , men har inte gjort valet att avsäga sig sina uppdrag än.

Så i praktiken kvarstår fyra ledamöter, vilket innebär att SD kommer ha en tom stol minst. Om någon av ledamöterna är frånvarande blir det fler. Det innebär att Sverigedemokraterna tappar sin vågmästarroll.

Vågmästarrollen består i att om SD är full styrka kan de få genom ett beslut genom att antingen rösta med den politiska ledningen som har 22 ledamöter eller oppositionen som har 18 ledamöter. 23 krävs för att få majoritet i kommunfullmäktige som har 45 ledamöter.

När de nu bara har fyra ledamöter på sammanträdet blir det lika om de röstar med oppositionen. Då blir ordförandens röst avgörande och hon är socialdemokrat. Därför kan den borgerliga oppositionen nu inte få genom sina förslag med SD länge.

Ett maktskifte innan valet är nu i princip omöjligt

Vice ordförande i Sverigedemokraternas styrelse i Skara Oscar Ternström beklagar att Anders Forsberg nu lämnar partiet även på lokalplanet.

Men det var en risk man hade i bakhuvudet, kommenterar han.

I en kommenterade han den stundande rättegången och Forsbergs framtid i partiet med: "Så länge han känner förtroende från oss och väljarna kommer han vara kvar."

Det vill jag inte uttala mig om.

För styrelsens del så innebär avhoppet ingen ändrad kurs enligt Ternström.

Nyvalde suppleanten Tommy Almgren kommer att ta en ordinarie plats i styrelsen.

Däremot förlorar vi en väldigt kompetent andre vice ordförande. Men styrelsearbetet kommer att fortsätta.

Vad gäller det faktum att Sverigedemokraterna i och med Anders Forsbergs avhopp nu förlorar sin vågmästarroll i kommunfullmäktige vill han inte kommentera det närmare idag.

Jag vill låta det utveckla sig lite innan jag gör det.