Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SBB tar över Olinsgymnasiets fastigheter: ”En del i en långsiktig plan”

De 1 september tar Samhällsbyggnadsbolaget över Olinsgymnasiets undervisningshus och elevboende i centrala Skara. En affär som kan bli början på ett långvarigt samarbete i och med friskolans kommande etableringar på andra orter.

Som Nya Lidköpings-Tidningen var först med att rapportera har Samhällsbyggnadsbolaget förvärvat 3250 kvadratmeter skollokaler och 790 kvadratmeter elevboende av Olinsgymnasiets huvudman Kristian Wejshag.

En affär som legat i pipeline sedan i höstas då Wejshag flaggade för att man på sikt ville sälja fastigheterna på Klostergatan och Skaraborgsgatan, och istället skriva ett 15-årigt hyresavtal med de nya ägarna.

Under våren visade två externa aktörer intresse, men det var först mot slutet som SBB dök upp som ett tänkbart alternativ.

– Försäljningen är en del i en långsiktig plan. Vi är inga fastighetsägare. Nu har vi förädlat färdigt samtidigt som vi inte har några externa hyresgäster kvar, säger Wejshag till NLT.

Han menar att SBB som sedan tidigare har ett stort bestånd i Skara är en trygg partner på fastighetsmarknaden och förhoppningen är att kunna samarbeta även i framtida etableringar på nya orter, däribland Götene.

Det har dock varit viktigt för Olinsgymnasiet att äga lokalerna initialt och Wejshag menar att man nu kommit så långt i etableringsfasen att det här är ett naturligt steg.

– Jag måste säkra min verksamhet och SBB vill ha en säker hyresgäst. Ett så här långt hyresavtal är en trygghet för både oss och dem, säger han.

Försäljningen kommer inte att innebära några förändringar i skolverksamheten.