Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning för fasta läkare på vårdcentraler

Västra Götalandsregionen satsar för att vårdcentraler ska införa fasta läkare för sina patienter. – När patient och läkare känner varandra är det till fördel för alla, men särskilt för dem som behöver vården mest, säger Jonas Andersson (L), regionråd, i ett pressmeddelande.

Vårdcentraler i Västra Götaland får nästa år cirka 240 miljoner kronor extra genom fördelning av statsbidrag för nära vård. En stor del av detta kommer att användas för att stödja vårdcentraler som erbjuder fast läkarkontakt.

160 miljoner kronor går till vårdcentraler som kan erbjuda minst 70 procent av sina patienter en fast namngiven läkare.

- Idag har vi beslutat om en viktig pusselbit för en välfungerande nära vård präglad av kontinuitet och tillgänglighet – en läkare med ett helhetsansvar för sina patienter, säger Jonas Andersson (L), ordförande Hälso- och hälsosjukvårdsstyrelsen, i ett pressmeddelande från det grönblå regionstyret.

Jonas Andersson låg bakom det tilläggsyrkande där kriterierna för att få ta del av medlen till fasta läkare mejslades ut.

Brist på allmänläkare

Det finns idag en stor brist på specialister i allmänmedicin i samtliga regioner och Västra Götaland är inget undantag. I det nu beslutade systemet avgränsas antalet patienter som en läkare kan ansvara för till mellan 600 och 2 400 patienter.

– Alltför många läkare väljer idag att lämna primärvården och det dominerande skälet är att arbetsbelastningen är för hög. Den enskilde allmänläkaren är helt enkelt ansvarig för alltför många patienter. Genom att nu belöna de vårdcentraler som ger sina läkare ett rimligt uppdrag kan vi göra arbetet på en vårdcentral i Västra Götaland mer attraktivt och därmed göra att fler allmänläkare väljer att arbeta i vår region, säger Jonas Andersson i pressmeddelandet.

– Genom ett system med fastläkare kan vi rusta primärvården för att ta ett större ansvar för att förebygga, möta och behandla fler vårdbehov än i dag. Systemet innebär dock inte att du som patient måste träffa läkaren varje gång du besöker vårdcentralen. Det kan lika gärna vara en diabetessköterska, en fysioterapeut eller en psykolog beroende på dina behov. Men du ska kunna räkna med att din husläkare har en övergripande koll på dina besök och behov och träffar dig när det behövs.