Daniel Johansson tycker om att laga mat. Det kan bli allt från vanlig husmanskost till avancerade rätter. När tidningen ber att få hänga med honom in i köket en vanlig lördag och få tips på något gott svänger han ihop en spagetti bolognese - eller spagetti och köttfärssås som det kallas till vardags.

– Rätten passar bra för familjen och i vardagen är det bra för då kan det bli några matlådor också. Kött är roligt och det finns ju i alla möjliga former, menar Daniel, som är en av två skaraborgare i årets upplaga av den tv-sända matlagningstävlingen.

Bild 1 av 3 Daniel Johansson tävlar i årets upplaga av Sveriges mästerkock i TV4. Hans version av maträtten Bookmaker vann juryns gillande och han gick vidare i programmet.

Foto Jenny Åberg

I Sveriges mästerkock bjöd Daniel på en Bookmaker á la Hjohansson - som i detta fallet bestod av oxfilé samt pommes frites och bearnaisesås i tillägg.

– Recept är inte min grej. Jag läser recept och får en tanke. Jag brukar inte följa dem till punkt och pricka utan skapar en egen touch, förklarar Daniel Johansson.

Men när tidningen ber snällt sätter han ändå samman ett sådant för att även våra läsare ska kunna laga hans version av spagetti och köttfärssås (se faktarutan nedan). Hur han gör kan ni se i filmklippet ovan. Han delar också med sig av en rad matnyttiga tips – de kan ni se i klippet nedan.

Recept

Här är Daniels recept på spagetti och köttfärssås:

Finhacka en charlottenlök och en gul lök och fräs den sedan i gjutjärnsgryta i smör tills löken fått färg och har karamelliserats. Höj sedan värmen på spisen och fräs 1 kg blandfärs. Avvakta med att röra om tills köttet fått färg.

När all färs har fått färg - tillsätt 2-3 msk oxfond, 2 msk tomatpuré, 1 burk krossade tomater, 2 msk soja, 1 msk sardellcreme, 1/2 dl vispgrädde, en halv morot delad i bitar samt 2 lagerblad. Låt puttra på lägre värme i cirka 15 minuter. Man kan även lägga i champinjoner, tomat eller andra grönsaker.

Vänta med att koka spagettin så att det kan ätas direkt och koka al dente, alltså med tuggmotstånd. Servera gärna med riven parmesanost. Rätten räcker till 5-6 personer.