Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kommer nya Björndammen se ut - vill göra ”skogstjärnen” tillgänglig för Skaras yngsta

Det omfattande byggprojekt som de senaste åren gett stationsområdet och Skaraborgsgatan ett rejält ansiktslyft, ska nu krönas med ett nytt, grönare och mer barnvänligt Björndammen.
– Vi vill ge en känsla av natur mitt i staden, lite som en skogstjärn omgiven av höga träd, säger planarkitekt Anders Aubry.

Omgestaltningsprojektet för att skapa ett tryggare, snyggare och mer tillgängligt centrum närmar sig mållinjen. Förändringarna har innefattat såväl beläggning och belysning, som plantering och trafiksäkerhet. I det avseendet är Björndammen inget unikt.

Där ska man nu sätta upp extra belysningsstolpar och ljuspollare, lägga ny plattläggning, fler ledstråk och dessutom ska cykelparkeringen bakom pizzerian flyttas ut för att ges en öppnare och ljusare placering. Dessutom ska de grusade gångvägarna plattsättas och rostfärgade planteringslådor placeras ut.

– Vi vill skapa en enhetlighet runt hela Björndammen, med ett större genomflöde av människor, säger Skaras planarkitekt Anders Aubry.

Vad som däremot särskiljer Björndammen från Skaraborgsgatan och resten av stationsområdet är det fokus man kommer att lägga på tillgängligheten för just barn.

– Vi vill göra Björndammen mer tillgänglig för barnfamiljer att vistas vid och även underlätta för barnen att komma ända fram till kanten på dammen och få doppa fingrarna i vattnet. Vi vill ge en känsla av natur mitt i staden, lite som en skogstjärn omgiven av höga träd, säger Anders Aubry.

Om vädret vill sig, beräknas byggstarten av etapp 1 vid pizzerian till slutet av februari. I april/maj hoppas man vara igång med etapp 2, den östra sidan av Björndammen och i maj/juni, området runt själva dammen. Efter sommaren tros man vara igång med de slutgiltiga etapperna 4 och 5 som innebär att trafiken enkelriktas och infarten vid Vadsbolås försvinner.

– Den planerade trafikmiljön kring Björndammen innebär minskad risk för konflikter mellan bilister, cyklister och fotgängare, säger gatuchef Mats Bäck.

Under byggtiden väntas ett mindre antal parkeringsplatser tas i anspråk. Däremot kommer antalet att vara detsamma som innan när man väl är klara. De tre platser som togs bort i samband med byggandet av gång-och cykelvägen på västra sidan, ersätts med tre nya på den östra.