Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kommer du åt böcker efter stängningstid: "Det blir frihet under ansvar "

Nu på söndag den 11 oktober inför biblioteket på Prubbatorget i Skara något som kallas Meröppet. Det innebär att biblioteket kommer hålla öppet även kvällar och helger när personal inte finns på plats.

Meröppet innebär en utökad tillgänglighet av bibliotekets utrymmen och böcker. Den som vill få tillgång till biblioteket på de utökade öppettiderna behöver säga till personalen att man vill bli Meröppet-besökare.

– Det blir frihet under ansvar för de som så önskar. Vi ser att det här är en värdefull service för barnfamiljer som kanske inte hinner till biblioteket under våra ordinarie öppettider. Men vi tror även att det är bra för studerande som behöver plugga på kvällar och helger och andra som har svårt att hinna till biblioteket. Vi vill ju främja läsande och bildning på alla sätt och vis, att ha generösa öppettider är en del av det, säger kulturchef Åsa Veghed i ett pressmeddelande.

Biblioteket kommer fortsatt att vara bemannat som vanligt på de ordinarie öppettiderna. Meröppet-besökarna kommer däremot att få tillgång till biblioteket under fler än de ordinarie timmarna.

Meröppet gäller bara biblioteket på Prubbatorget och inte det gamla biblioteket. Förändringen innebär nästan en fördubbling av antalet timmar biblioteket är tillgängligt för den som blir Meröppet-besökare.

– Äntligen! Meröppet bibliotek som vi inför den 11 oktober kommer innebär att skaraborna nu får väsentligt ökad tillgänglighet till sitt bibliotek. Detta har jag kämpat för länge. Nu kan vi besöka biblioteket långt in på kvällarna – och dessutom hela söndagen! Detta ser jag som ett viktigt kulturpolitiskt framsteg, säger Jan-Erik Augustsson, ordförande (L) i kultur- och fritidsnämnden i pressmeddelande.

Ordinarie bemannade öppettider för biblioteket på Prubbatorget

Måndag-fredag kl. 10-18

Lördag kl. 10-14

Öppettider för Meröppet-besökare

Söndag-torsdag kl. 9-22

Fredag-lördag kl. 9-18