Läs även:

Läs även:

Det är den pensionerade polisen Mats Litstrand som ger en lektion i hur man kan skydda sig mot bedrägerier som sker i offentliga miljöer, i hemmet samt via e-post eller telefon.

Det första rådet Mats ger är att på ett enkelt sätt skydda sig mot id-kapning genom att gå in på Skatteverkets hemsida och spärra obehörig adressändring. Detta förhindrar att någon obehörig ändrar din adress i syfte att använda dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

- När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation. Detta kan man göra idag.

Under 2016 anmäldes 205 000 bedrägerier i Sverige. Bedrägerier mot äldre, 65 år eller äldre, klassas som grovt bedrägeri med straffet fängelse i minst sex månader. Bedrägeri innebär att en gärningsperson lurar någon att göra något eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort. Vilseledandet måste medföra att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir vilseledd. Medelåldern på de äldre som utsätts för bedrägerier är 82 år.

Vad kan då en äldre person göra för att skydda sig? Mats råd är:

- Ha inte för mycket pengar på kontot som ditt kontokort är kopplat till. Skydda din kortkod, mota bort de som kommer för nära.

- När någon okänd ringer på dörren och vill in i din lägenhet för att titta på elen, värmen eller har något annat svepskäl, släpp inte in dem! Ring till fastighetsägaren och kontrollera!

Många utsätts för IT- bedrägerier via e-post, eller sociala medier.

- Öppna inte okända meddelanden, eller lämna ut koder. Falska fakturor ska inte betalas utan bestridas.

Sist men inte minst så är det absolut ingen skam att bli bedragen.

- Bedragarna är professionella och mycket duktiga. Anmäl brott på 112 om brottet pågår eller just skett, annars ring polisen på 114 14. Det är viktigt att brottet anmäls, både för att polisen ska kunna ta fast bedragarna och för försäkringsbolagets ersättning.

Tipsen gav Mats Litstrand i samband med en träff för SPF Seniorerna Skövdes medlemmar.