Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så förbereder sig Skara kommun för coronaviruset

Skara kommun har beredskap och följer aktivt händelseutvecklingen kring coronaviruset covid-19. – Vi jobbar med att revidera pandemiplanen, säger Edith Rudström, kommunikationsstrateg på Skara kommun.

I början av veckan gjorde Folkhälsomyndigheten en ny riskbedömning på grund av den utvecklade spridningen av covid-19 i världen. Risken för att upptäcka nya fall i Sverige bedöms nu som mycket hög och risken för allmän spridning i landet bedöms som måttlig.

På tisdagen meddelande Västra Götalandsregionen att ytterligare tre personer i Göteborgsområdet har drabbats av coronavirusinfektion. Samtliga har varit i norra Italien och insjuknat med luftvägssymptom.

– Dessa tre personer har rest tillsammans och bedöms ha smittats under resa i norra Italien, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland.

Totalt har nu nio personer i Västra Götaland bekräftats positiva för covid-19.

Skara kommun följer utvecklingen och har en ständig omvärldsbevakning. Nu arbetar kommunen med att uppdatera pandemiplanen.

– Vi har en från senaste pandemin, svininfluensan. Vi jobbar med att revidera den, säger Edith Rudström, kommunikationsstrateg på Skara kommun.

Skara kommun följer de nationella riktlinjerna, där Folkhälsomyndigheten bedömer smittspridningen bland allmänheten som måttlig.

– Vi tittar hela tiden och omvärldsbevakar vad som sägs medier, sociala medier och rykten som går och skapar en omvärldsbild. Vi jobbar hela tiden med länsstyrelsen och går utifrån deras budskap så alla offentliga kommunicerar samma sak. Det skapar trovärdighet, det måste vi ha i det här läget, säger Edith Rudström.

Rykten som skapar oro

Skara kommun är noga med att bara föra vidare information från bekräftade källor.

– Så vi hela tiden för ut myndigheters samlade budskap. Det är hela tiden en avvägning om vi ska bemöta rykten i sociala medier som skapar oro.

Just i Skara har det enligt Edith Rudström inte förekommit så mycket rykten bland allmänheten, bortsett från en fråga om Katedralskolan.

– Det är mycket interna frågor, hur man ska göra om någon i personalen är snuvig och den typen av frågor.

Skara kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Myndighetens bedömning i dagsläget är att personer som varit i områden där coronaviruset haft spridning inte behöver stanna hemma om man inte visar sjukdomstecken.

Kommundirektören Gustaf Olsson har i en tidigare artikel förklarat att ansvaret ligger hos den enskilde att ta reda om man är smittad eller inte. Om man är sjuk ska man stanna hemma, precis som med andra sjukdomar. Om man har rest i områden där coronasmittan förekommer och har feber, hosta eller andningsbesvär eller varit i kontakt med någon som har covid-19 ska man ringa 1177.

Alltid god handhygien

Inom skolan och äldreomsorgen har kommunen gått ut internt med information från Folkhälsomyndigheten och Skolverket om de hygienrutiner som de rekommenderar. Som vanligt, även när det inte finns risk för smittor, gäller det att ha god handhygien.

Kommunikationsstrategen Edith Rudström uppmanar allmänheten att vara vaksam på den information som florerar och vara källkritisk. Exempelvis delades det ut falska flygblad ut i Härryda kommun där det påstods att det fanns ett misstänkt fall av coronasmitta i Härryda.

– Det är lätt att hoppa rykten, men man behöver ta sig tid att reflektera över om det är rätt information och om den är bekräftad.

På Skara kommuns hemsida finns information upplagt om coronaviruset. Där finns ingen tidsberoende information, utan där länkar kommunen vidare till myndigheter som har aktuell information, som Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden 1177 och krisinformation.se.

– Det viktigaste som allmänhet är att följa krisinformation.se, som finns även på sociala medier, säger Edith Rudström.