Efter inledningen på det nya årets Digitala studioverksamhet för Riksteatern Skövde med Verdis genombrottsopera Nabucco, så har turen kommit till Charles Gounods musikaliska version av Shakespeares klassiska tragedi Romeo och Julia.

Enligt ett pressmeddelande visas föreställningen i direktsändning från New York lördagen den 21 januari på Biograf Odeon i Skövde Kulturhus.

William Shakespeares många verk utgör standardrepertoar på världens alla scener. Men hans pjäser ligger också till grund för otaliga filmer, musikstycken, baletter och operor. Den förmodligen mest omtyckta operaversionen av hans berättelse om Romeo och Julia, är fransmannens Charles Gounods (1818 – 93), med premiärår 1867. Samma år som världsutställningen ägde rum i Paris. Detta förklarar till viss del operans snabba succé och spridning till andra scener världen över. I Stockholm fick den premiär redan året efter, 1868.

Men det var inget kortvarigt uppblossande intresse för Gounods opera. Populariteten har hållit i sig och fortfarande idag utgör den ett stående inslag i repertoaren, inte enbart i Paris och Frankrike, utan på alla de större operahusen i världen. Bland andra verk av Gounod som sedan länge tillhör standardrepertoaren på operascenerna, finns givetvis även hans version av Faust (med premiärår 1859).

Som säkert alla vet handlar det i Romeo och Julia om kärlek. Kärlek med förhinder, eftersom familjerna som ungdomarna hör till ligger i bitter fejd med varandra kring gamla oförrätter. Sådant tar givetvis kärleken ingen hänsyn till, så det unga paret ser ingen annan utväg än att fly från intriger och anklagelser men med hjälp av ett alltför smart uttänkt tillvägagångssätt.

Paret Vittorio Grigolo och Diana Damrau, koloratursopran med berömda tolkningar av arian Nattens drottning från Mozarts Trollflöjten på repertoaren, återförenas i Gounods opera. Damrau gör sin rolldebut som Julia i Bartlett Shers uppsättning under musikalisk ledning av Gianandrea Noseda. Elliot Madore är Mercutio och Mikhail Petrenko är Broder Laurent i denna fartfyllda, dramatiska och tragiska kärlekshistoria.

Regi:

Dirigent:

Koreografi:

Kläder: Catherine Zuber

Ljusdesign:

I rollerna:

Plats: