Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röd symbolpolitik har urholkat en snabb återhämtning

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Sverige hade allvarliga problem redan innan coronakrisen . EU:s lägsta tillväxt, bland EU:s högsta arbetslöshet och växande kriminalitet tynger nu Sverige än mer. De illa gjorda ekonomiska vägval under Stefan Löfvens sex år som statsminister har bäddat för svaga förutsättningar för återhämtning. Löfvens skötsel av den ekonomiska politiken kommer till ett högt pris för alla som drabbas av krisens effekter.

Nu behövs stimulanser för att lindra krisens akuta effekter. Moderaterna har drivit regeringen i rätt riktning kring flera krisåtgärder, men mer behöver göras. För att säkra återhämtningen och trygga vägen mot full sysselsättning krävs även reformer för jobb och tillväxt. Regeringens symbolpolitik gjorde att Sverige gick försvagat in i krisen och riskerar att återhämtningen uteblir.

Stefan Löfvens ekonomiska politik har under sex år präglats av reformlöshet och symbolpolitiska experiment. Skattepolitiken är ett exempel, där det har varit viktigare för regeringen att vinna kortsiktiga mediala poänger, än att ta ett långsiktigt ansvar för landet. Plastpåseskatt, flygskatt, höjda drivmedelsskatter, avfallsförbränningsskatt, kemikalieskatt och skatt på kraftvärme. Listan på symbolpolitiska skattehöjningar som den rödgröna regeringen har pressat igenom de senaste åren kan göras än längre. I bästa fall har skattehöjningarna flyttat fokus från åtgärder som ekonomin egentligen behöver, i många fall har de tyvärr försämrat Sveriges förutsättningar att skapa jobb och välfärd.

Det är lätt att förstå den stressade barnfamiljens irritation över att behöva stå och scanna fruktpåsar för 38 öre stycke på ICA eller att man ska betala 30 kronor för kassarna man bär hem mjölken och majskrokarna i. Symbolpolitik som försvårar vardagen men inte gör någon nytta för statskassan eller miljön. Nu behöver Sverige ställa om till prioriteringar och reformer, som på riktigt ger förutsättningar för fler jobb och ökad välfärd.

Först och främst ska skyddsvallarna i de offentliga finanserna återställas i takt med att återhämtningen kommer på fast mark. Bara ordning och reda i de offentliga finanserna gör att hushåll kan konsumera, företag investera och landet möta nya kriser. Moderaterna kommer alltid prioritera skyddsvallar i ekonomin framför vidlyftiga utgiftsprojekt. Vi motsätter oss Magdalena Anderssons skattehöjningar på jobb och företagande, en sådan politik riskerar hela återhämtningen.

Krisens effekter kommer påverka svensk ekonomi under flera års tid. Arbetslösheten riskerar att bli den högsta sedan 1920-talet. Arbetslinjen bör återupprättas genom att göra det mer lönsamt att arbeta och ställa tydliga krav på mer omfattande motprestationer för att få bidrag. De som förlorar jobbet i krisen ska få stöd och goda möjligheter till omställning, för dem som invandrat till Sverige måste det gälla heltidskrav på att öka sin anställningsbarhet och lära sig språket.

Sveriges problem får inte bli permanenta. I tid av ekonomisk kris finns inte utrymme för Socialdemokraternas symbolpolitik. Nu måste Sverige hitta tillbaka till ansvar, arbetslinje och ordning och reda i ekonomin. Annars riskerar vi en situation där många permanent hamnar utanför arbetsmarknaden och utanförskapet växer.

Sten Bergheden (M)

Riksdagsledamot Skaraborg

Niklas Wykman (M) Skattepolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel