Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordinsamling kan rädda nackskadade Matilda

Matilda Nordling lever med ständig smärta efter en allvarlig olycka. Nu har vännen Moa Unoson startat en insamling för att hjälpa henne få specialistvård i Spanien. På en dryg vecka har över 320 000 kronor samlats in.

Det var under idrottslektion i skolan i Lidköping som Matilda Nordling, idag 26 år, skadades allvarligt. Hon hamnade under en tung madrass och fick svåra nackskador.

Sedan dess lever Matilda med stora smärtor, något vi berättat tidigare om. Vården i Sverige har försökt hjälpa henne utifrån den kompetens som finns och Matilda har genomgått flera operationer, men nu behövs specialistvård som finns utanför landets gränser.

Skaraborgstjejen har försökt leva ett så normalt liv som möjligt, men värken och illamåendet är en ständig följeslagare och hon har med tiden blivit allt sämre. För åtta veckor sedan fick Matilda fick läggas in akut på Skaraborgs sjukhus med svåra smärtor som ledde till förlamning.

– Det är riktigt allvarligt nu. Matilda är sämre någonsin, att hon ens lever är ett under, säger vännen Moa Unoson.

Förutom kraftiga smärtor och förlamningen i högra sidan av kroppen drabbas Matilda av tidvisa medvetandeförluster som ett sätt för kroppen att hantera smärtan. Synbortfall, kräkningar, nedsatt känsel i vänster sida är andra symtom. För några veckor sedan blev Tildas läge kritiskt då hon fick extrem hög feber, fallande blocktryck och syresättning.

Men nu finns en möjlig räddning. I Barcelona finns ett specialistteam med kunskap kring den typ av skador Matilda har. Där väntar en undersökning och eventuell operation och Matilda väntar nu på besked från Försäkringskassan om hon kan få ekonomisk hjälp för att få komma dit.

– Förhoppningsvis betalar Försäkringskassan ambulansflyget, undersökningen och operationen, men eftervården kostar också, säger Moa Unoson som tillsammans med familj och vänner dragit igång flera aktiviteter för att hjälpa Matilda.

En insamling på Facebook har i skrivande stund inbringat över 320 000 kronor.

– Det är ett fantastiskt forum, spridningen är ofattbar. Efter nio timmar hade vi fått in 100 000 kronor och efter fyra dagar hade vi nått vårt mål med 300 000 kronor. Det har bara exploderat, konstaterar Moa Unoson.

Hon håller också i en auktion på Facebook till förmån för Matilda, där företag och andra kan skänka varor som sedan auktioneras ut.

– Vi har fått in mer pengar än vi någonsin kunde vänta oss, även från människor som inte känner Matilda. Många hör av sig spontant och vill hjälpa till. Det är helt fantastiskt, säger Moa Unoson, som också arrangerar en vandring i Lidköping till stöd för Matilda den 4 november.

Då samlas deltagarna i stadsparken och promenerar sedan runt Lidan. Det kommer också att finnas fika och lotterier. Alla intäkter kommer att gå till stöd för Matildas läkarbesök i Spanien.

Moa Unoson hoppas nu att Matilda snart kan få hjälp. Det är tungt att som vän stå handfallen.

– Det är tufft att se sin bästa vän bli sämre för varje dag som går. Matildas familj har fått ta de tyngsta smällarna och det här är mitt strå till stacken.

I dagsläget vet inte Moa Unoson exakt hur mycket pengar som behövs till Matildas behandling i Spanien, men alla intäkter som blir över kommer att skänkas till Nackskadeförbundet. Den ideella föreningen har betytt mycket för Matilda under de elva år hon varit skadad.