Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen stöttar näringslivet i corona-krisen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Flera beslut har tagits inom Västra Götalandsregionen för att stötta det västsvenska näringslivet i corona-krisen.

Västra Götalandsregionen har beslutat om olika stödåtgärder för att dämpa de ekonomiska effekterna av corona-krisen för Västsveriges näringsliv.

Almi företagspartner Väst får ett extra anslag på tio miljoner kronor. Almi har av regeringen getts utökade möjligheter att ge lån till företag som drabbas i den rådande pandemin.

– Att stärka upp Almi Väst var den första viktiga insatsen i det nya ekonomiska läget men det kommer fler insatser från oss, säger Kristina Jonäng (C), ordförande i regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande från regionen.

Företrädare för regionen för nu samtal med arbetsmarknadens parter och branschorganisationer om vad som kan göras för att stötta företagen i denna svåra tid.

Regionens företagscheckar, som vanligtvis kan sökas för tillväxt- och utvecklingsinsatser, kommer nu att riktas till särskilda insatser för att möta den nya ekonomiska verkligheten. Regionutvecklingsnämnden har dubblerat ramen för pågående utlysning för kulturella och kreativa näringar från fyra till åtta miljoner kronor.

– I samverkan med Västsvenska Turistrådet planerar vi också insatser för besöksnäringen, en bransch som är under extrem press just nu och där vi har verktyg som skulle kunna dämpa de negativa effekterna något, säger Kristina Jonäng i pressmeddelandet.

De ekonomiska effekterna väntas slå hårt på kort sikt men det finns också risk för att det blir en längre nedgång i konjunkturen.

– Elektrifiering, digitalisering och AI är starka tekniktrender som stöper om industrin. I en period av ekonomisk avmattning vill vi bidra till att företagen får möjlighet till kompetensutveckling. Där finns det flera projekt som snabbehandlas just nu för att vi ska kunna ta beslut under våren, säger Kristina Jonäng i pressmeddelandet.