Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rådet till unga: Plugga i höst – tusentals studieplatser lediga

Arbetslösheten rakar i höjden, och konkurrensen om jobben kommer att vara stenhård under denna coronahöst.
Därför är både Arbetsförmedlingens och studievägledarens råd till unga entydigt: plugga och se till att skaffa dig kompetens.

Vad ska den som just gått ut skolan göra till hösten? I vanliga fall brukar unga kunna jobba lite, kanske resa en del eller åka utomlands för att jobba eller studera. Inget av det där fungerar i år, med stigande arbetslöshet och reserestriktioner.

– Arbetsmarknaden har tvärbromsat, men det finns fortfarande jobb att söka. Fast konkurrensen om dem kommer att öka, säger Emil Johansson, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Därför kommer det att bli svårare för den som saknar erfarenhet och kommer direkt från gymnasieskolan att få jobb. Just nu är ungdomsarbetslösheten 13,2 procent, men den väntas stiga.

Därför är rådet att plugga i höst. Trots att man klivit direkt ut från gymnasiet, eller har haft helt andra planer.

– Det är nu som det gäller att skaffa sig rätt kompetens, säger Emil Johansson.

Både Emil Johansson och Foad Gholampour, studie- och yrkesvägledare i Stockholms stad, understryker vikten av att ha en färdig gymnasieutbildning. Det är en vattendelare på arbetsmarknaden, utan att ha klarat gymnasiet blir det riktigt svårt att få jobb, bedömer de båda.

– Tidigare räckte grundskola, men inte nu, säger Foad Gholampour.

Emil Johansson framhåller att kommunerna har fått extra medel tilldelade för att ordna komvux-utbildningar.

– Om man inte har gymnasiebetyg, ta kontakt med kommunen, och plugga gärna något yrkesinriktat, säger han.

Men de vill båda också slå ett slag för yrkeshögskolan. Det är kortare utbildningar på kanske ett till två år som leder till jobb där behovet av arbetskraft är stort. Några exempel är utbildningar för webbutveckling och it, dataspelsutveckling, byggproduktionsledare, specialkompetenser inom vård, trädgårdsmästare och tekniker för exempelvis vindkraft och el.

– Det är heller inte alltid som betygen spelar så stor roll för yrkeshögskolans utbildningar. Man kan komma in efter intervju också. Om man saknar något betyg så är rådet att ändå ta kontakt med skolan, säger Foad Gholampour.

Men frågan är om nybakade studenter verkligen ska tvingas tillbaka i skolbänken direkt igen, för att pandemin gör det svårt att få jobb.

– Motivationen är jätteviktig. Fast utbildning på högre nivå är inte alls som på gymnasiet, med bunden undervisning mellan åtta och fyra, de bygger mer på eget ansvar för studierna, säger Emil Johansson.

Fast för den som är ung, och precis har kommit ur skolbänken på gymnasiet, är det är inte så enkelt att bestämma vad man ska bli. Många behöver lite tid i vuxenlivet för att komma fram till ett så stort beslut. Emil Johansson tycker inte att man ska tänka att det man bestämmer nu måste gälla för hela livet.

– Man ska komma ihåg att arbetsmarknaden förändras så extremt snabbt nu. Vi får tänka oss att byta karriär under arbetslivet, säger han.

Det är ofta privatekonomin som gör att folk hindras från att omskola sig, men myndigheterna har fått ökade resurser för att möjliggöra för människor att ta steget framöver, poängterar han. Det gör att den som väljer väg nu kan välja om lite senare i livet.

– Om man utbildar sig till ett bristyrke, exempelvis golvläggare där det inte är stor konkurrens om jobb, så kan man jobba med det ett tag och sedan omskola sig om man vill göra något annat, säger Emil Johansson.

I år har antalet utbildningsplatser på olika lärosäten utökats på grund av coronapandemin.

– Vi försöker nå ut med en kampanj i sociala medier att det finns platser på universitet och högskolor att söka även nu, säger Andreas Sandberg, enhetschef på Universitets- och högskoleämbetet.

I förra veckan skickades antagningsbeskeden ut för första omgången. Nära 452 000 personer hade sökt högskoleutbildningar till hösten, drygt 50 000 fler än hösten 2019.

Men för den som inte kommit in, eller inte ens sökt utbildning, finns alltså nya chanser att hitta en plats nu.

– Vi hade en jätteskjuts inför sommaren till sommarkurserna då många inte fick jobb. Nu har antagningen till högskolorna breddats. Det finns en enorm energi hos lärosätena att göra detta bra och att ta sitt samhällsansvar, säger Andreas Sandberg.

På antagning.se finns nu runt 11 000 universitets- och högskoleutbildningar som är öppna för sen anmälan, både hela program, kurser på grundnivå och mer avancerade studier. Flera av dem har kommit till sedan ansökningstiden till högskolorna gick ut i våras.

– Det finns till exempel ett par nya basår för naturvetenskapliga studier. I stället för att gå komvux kan man läsa vid universitet och få behörighet, säger Andreas Sandberg.

På yrkeshogskolan.se finns utbildningar som utökats alldeles nyss, och som är tillgängliga via sena anmälningar.

– Vanligtvis stänger vi anmälan i april-maj, men nu fick vi mer pengar för att fylla på med fler platser, säger Johan Lindahl, pressansvarig på myndigheten för Yrkeshögskolan.

Han berättar att 5 000 platser på Yrkeshögskolans längre utbildningar, på ett till två år, kom till för ett par veckor sedan. De ligger nu ute på myndigheten sajt under rubriken "Hitta restplatser". De är öppna för sena anmälningar.

– Dessutom har vi fått pengar till kortare kurser, på mellan två och arton veckor.

Han förklarar att Yrkeshögskolans utbildningar är avpassade efter bristyrkena. 93 procent får jobb inom ett år efter utbildningen, berättar han.

– Det är väldigt brett. Man kan till exempel bli lokförare, tandsköterska, redovisningsekonom eller skärgårdskapten.

Johanna Cederblad/TT

Fakta: Arbetslöshet i höst

Ungdomsarbetslösheten är nu 13,2 procent (juni 2020). Det innebär att 71 219 unga mellan 18 och 24 år är inskrivna som öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiskt program med aktivitetsstöd hos Arbetsförmedlingen.

Fast ungdomsarbetslösheten kan komma att öka ytterligare. Under nästa år väntas den hamna strax över 15 procent.

Källa: Arbetsförmedlingen