En person sitter anhållen misstänkt för grov mordbrand efter branden i Södra Ryd i onsdagskväll.

– Det är en person som är formellt misstänkt och som delgivits misstanke om grov mordbrand som rubricering, bekräftar Niklas Lindström på polisens Grova Brotts-grupp i Skövde.

Branden i fastigheten på Timmervägen började alltså i en lägenhet. Därefter gick den vidare ut genom fönstret och upp i taket på byggnaden där den fick fäste i brännbara bjälklag och innertak och därefter spred sig vidare över hela ytan. Via en loftgång fortsatte elden sedan över till nästa huskropp och spred sig även i det taket.

Relaterat till artikeln

Ingen person skadades lyckligtvis i branden och tidningen kan nu, med hjälp av ett vittne, visa en av de förmodligen första bilderna som togs från branden, samt en vittnesfilm hur lågorna slukade huset.

Bilden visar hur lågorna väller ut från fönstret på en lägenhet, vilket bekräftar räddningstjänstens beskrivning av förloppet.

– Som jag uppfattat det har branden spridits via lägenhetens fönster. Det har spruckit av hög temperatur och därefter har lågorna gått upp och in i vindsutrymmet via husets takfot, som inte var tät, berättar Ulf Seglert, inre befäl på räddningstjänsten i Skövde.

– När det sedan blivit tillräckligt varmt uppe i takutrymmet har takstolar i trä och även undertak i råspånt tagit eld, sedan har branden spridit sig över hela ytan, tillägger han.

Det var taken på de båda byggnaderna på Timmervägen i Ryd som blev mest förstörda i samband med onsdagens och torsdagens brand. Under släckningsarbetet jobbade Räddningstjänstens personal mycket med att begränsa skadorna och lyckades väl med uppgiften.

Räddningstjänsten lyckades även förhindra spridning till ytterligare ett hus som ligger parallellt med den brunna fastigheten genom att göra förebyggande insatser i den loftgång som binder samman de båda husen. Seglert konstaterar vidare att spridningsförloppet har varit ungefär som man kan förvänta sig under rådande omständigheter och menar att det inte handlat om en extremt snabb utveckling.

När han i övrigt sammanfattar räddningsinsatsen dagen efter konstaterar han att den var genomförd på ett bra sätt.

– I det första skedet fanns det uppgifter om att det människor var kvar i lägenheten där elden utbrutit, därför prioriterades livräddning inledningsvis under insatsen. Vad gäller släckningsarbetet har betongtak säkrat nedåt i huset och bidragit till att brand inte gått in den vägen. Därmed har man låtit vinden brinna av och använt vatten där det bedömts vara mest nödvändigt, säger Seglert.

Den selektiva användningen av vatten har i sin tur inneburit att vattenskadorna inte blivit mer omfattande än nödvändigt.

Vid 09.30 på fredagsförmiddagen var räddningstjänstens insats på brandplatsen avslutad. Därefter överlämnades fastigheten till ägarbolaget Balder. Ett möte med Balder och försäkringsbolaget hölls också under förmiddagen och enligt Seglert var alla nöjda med räddningstjänsten arbete.

– Det konstaterades att huset är i förhållandevis gott skick och att det inte behöver rivas utan går att återställa. All personal som varit ute och gjort insatsen ska vara väldigt nöjda med sin yrkesmässiga insats. De har gjort ett jättebra jobb, säger Ulf Seglert.

Läs mer: De flydde branden

Relaterat till artikeln