Branden på äldreboendet Allégården

Tre personer har förts till sjukhus efter att ha andats in rök. En av dessa bor på Allégården medan de andra två ingår i personalen.

– Det är två personal som har hjälpt till i utrymningssituationen och av den anledningen andats i sig rök, berättar Robert Zeidlitz, pressbefäl på räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Hur det är ställt med de rökskadade personerna hade räddningstjänsten under fredagsmorgonen inga uppgifter om, men ingen mer ska ha förts till sjukhus.

– Alla evakuerade ska vara vid gott mod så vitt jag förstår, säger Robert Zeidlitz, som hyllar personalens handlingar.

– Personalen har gjort en fantastisk insats som har lyckats få ut alla boende på äldreboendet och faktiskt räddat liv på det viset.

De boende på Allégården som fick lämna den brinnande byggnaden ska ha flyttats till ett närliggande boende. Vad som kommer att hända med dem framåt ska kommunen adressera i en presskonferens vid lunchtid.

Robert Zeidlitz meddelade under morgonen att räddningstjänstens bedömning är att branden inte kommer att sprida sig ytterligare, men mycket har förstörts under brandens förlopp.

– Det är en stor skada på fastigheten, en ganska stor area som är skadad. Det ser lite groteskt ut men för att förhindra brandspridning har vi faktiskt haft en grävmaskin här för att ta bort vissa byggnadsdelar för att säkerställa att branden inte ska sprida sig vidare, säger han.