Det 7:e internationella litografisymposiet har lockat ett hundratal konstnärer att ställa ut i Tidaholm. Bland dessa konstnärer och deras verk lyckades en jury utse tre särskilt prisvärdiga.

Det har varit en svår ära att göra detta, säger Nina Bondeson som utgjorde juryn tillsammans med Jim Berggren och Marta Raczek.

Prisutdelningen ägde rum i Marbodal Center under torsdagen, mellan de olika föreläsningarna. Vinnaren av tredje pris och en månad i Tidaholm var Gail D Panske från USA, dels för hur han lyckas uppmärksamma det vardagliga på ett konstnärligt vis.

Andrapris och tusen euro gick till Kalli Kalde, från Estland, för hennes moderna och uppfriskande konst.

Förstapris och tvåtusen euro gick till Robert Jankovich Jr, från Slovakien, för hans sätt att fånga meningen med kommunikationen mellan beskådaren och konsten.

Den enda som var på plats att ta emot applåder av de tre var Kalli Kalde från Estland, vilket passade tidningen ganska bra med tanke på hennes intressanta verk "Cosmic Maze".

Jag är intresserad av rymden och satteliter, det här är det mest abstrakta jag någonsin gjort, säger Kalli, på engelska, som har fått hjälp med att trycka sina tavlor i Tallin, på Harri Läppanen studio.

Kollar man på mönstren så liknar de faktiskt folkdräkterna i Estland. En randig kjol eller en krage.

På väggen hänger tre av hennes fyra tavlor som går under namnet "Cosmic Maze". De liknar alla något moderbord till datorn med sina kopplingar och mönster. På en av tavlorna är det även en bild på en satellit, som faktiskt har en personlig koppling till Kalli.

Det är den första satelliten som sköts upp av Estland till rymden, för ett par år sedan, och min äldste son var en av studenterna som arbetade med det projektet.

Kalli gillar inte att prata och håller sig gärna i bakgrunden. Hon vill inte säga vad något om tankarna bakom sina verk, eftersom hon inte vill påverka hur någon annan uppfattar dem.

Om någon ställer mig en fråga om tavlans betydelse svarar jag inte. De får komma på med egna svar. Jag vill inte begränsa möjligheterna för vad konsten kan vara.