Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pride-festivaler kan stöttas av regionen

Efter ett socialdemokratiskt initiativ kan det utredas hur regionen kan stötta Pride-festivaler i regionen, som den i Skövde. Men Sverigedemokraterna vill efter att ha blivit portade från en utställning på Europride även utreda om Pride-rörelsen följer regionens policy om mänskliga rättigheter.

Ska Västra Götalandsregionen ekonomiskt stötta Pride-festivaler utanför Göteborg, som den i Skövde? Frågan har ställts i en S-motion som regionstyrelsen ska ta ställning till idag tisdag.

I motionen konstateras att regionen sedan flera år stöttat den stora festivalen West Pride i Göteborg, men att det på senare år växt fram ett flertal Pride-festivaler runtom i regionen.

”Vi socialdemokrater känner glädje och stolthet över att fler människor vågar fira sin kärlek och sprida budskapet om mänskliga rättigheter.” skriver de tre socialdemokraterna som gärna vill se att Pride-aktiviteter sker på fler platser än i Göteborg.

Frågor som ska besvaras i utredningen är på vilket sätt regionen ska medverka i Pride-aktiviteter utanför Göteborg, ifall regionen ekonomiskt ska stötta dessa initiativ och vilken nämnd som isåfall pengarna ska komma från.

Förslaget har nu hanterats av Kommittén för mänskliga rättigheter inom regionen som säger ja till att utreda frågan. Enligt kommittén kan mänskliga rättigheter för hbtq-personer främjas genom Pride-festivaler och en utredning skulle kunna ge svar på hur regionen kan stötta detta.

Kulturnämnden tycker också förslaget är bra, men vill även utvärdera West Prides verksamhet.

Regionstyrelsen har nu ställt sig bakom att säga ja till motionen och att regionstyrelsen ska utreda frågorna. Frågan går nu vidare till regionfullmäktige för beslut.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet, med hänvisning till sitt tilläggsyrkande, som tar upp att Sverigedemokraterna under West Pride som enda parti blev nekat att delta i en utställning. Detta anser Sverigedemokraterna är en direkt diskriminering och ett avsteg från regionens policy om mänskliga rättigheter.

Därför vill Sverigedemokraterna att det även utreds om Pride-rörelsen följer regionens policy för mänskliga rättigheter och om inte, ställa som krav för bidrag att denna policy följs.

Enligt ett uttalande från West Pride är beslutet grundat på att Sverigedemokraterna bryter mot West Prides värdegrund genom sitt agerande i Göteborg stad. Detta genom att rösta emot förslag som rör hbtq-personers rättigheter. Till Expressen har West Pride fört fram ett exempel på detta; att partiet röstade mot Göteborgs stads program för en jämlik stad.