2013 var året som Stefan Janson reste till Afrika för första gången. Sedan dess har det blivit fem resor till och han berättar att det brukar bli ungefär en månad åt gången. Länderna som han besökt är Etiopien, Namibia och Tanzania – och det är de länder som är representerade på fotoutställningen.

– Det vanliga är väl att man åker till Afrika och fotar djur. Men jag har fotat människor, säger han.

När ett program sändes på tv:n om Himbafolket i Namibia, fick Stefan Janson upp ögonen för kontinenten och minoritetsfolkgrupper.

– Jag fick höra när det gäller Himbafolket, att "hittar du dit, hittar du inte ut", säger han.

En av fotona på Himbafolket som du kan se på utställningen.

Foto Sandra Christensen

Det var inte bara den gruppen som var svår att hitta. De flesta av grupperna bor långt från städer och civilisation, berättar han.

– Vad jag vet är jag den enda svensk som hittat Surmafolket, till exempel, säger han.

De flesta av minoritetsfolkgrupperna var mycket tillmötesgående, berättar han. De ställde upp på att vara med på bild och tyckte det var kul. Däremot fanns Mursifolket som inte var lika positivt inställda.

– När vi var där var vi tvungna att ha med oss livvakt. Det var på grund av att Utrikesdepartementet (UD) avrått svenskar att vistas där utan en livvakt, säger han.

Enligt Stefan Janson ska det ha förekommit en del droger och vapen i området.

I huvudentrén till Scandic Billingen finner du Stefan Jansons utställning på fredag den 29 mars.

Foto Sandra Christensen

När Stefan Janson inte befinner sig på resande fot och fotar, håller han föredrag och ställer ut med sina fotografier. Han arbetar även som porträttfotograf i Sverige och har sin bas i Vara.

På fredag öppnar hans vernissage för allmänheten på Scandic Billingen i Skövde. Han kommer själv att befinna sig på plats mellan klockan fem och sju på kvällen.

– Det är kul att vara här, säger han.