Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen tryckte på knapp – A-traktorn gick plötsligt i 70 km/h

Polismannen hade stoppat en 17-åring i en A-traktor på på Brogårdsvägen i Skara. När han inledningsvis testade fordonet gick det i högst 30 kilometer, men när han tryckte på instrumentbrädans knappar var den efter ett hundratal meter uppe i 70. Nu döms 17-åringen för grov olovlig körning.

Tingsrätten bortser från möjligheten att A-traktorn av en slump plötsligt gått att köra så fort är uteslutet. Föraren är dessutom tidigare dömd för olovlig körning, vid det tillfället var växellådan manipulerad.

Polisen som provkörde bilen konstaterade att det fanns mycket kvar att ge och en ytterligare kontroll visade att alla fordonets fem växlar framåt gick att få i. Därmed kunde den också köra i samma hastighet som en vanlig Volvo 740.

Domstolen bortser

De bortser också från den dömdes förklaring om att han inte kände till detta. Ynglingen angav också att en kamrat hjälpt honom att göra fordonet bensinsnålare. I domen konstaterar tingsrätten att åtgärden samtidigt tycks ha gjort A-traktorn snabbare.

Därför döms 17-ringen för grov olovlig körning och straffet blir 30 dagsböter à 50 kronor.