Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genombrott fär polisen: Slog till mot djurrättsaktivist som ska agerat i Skaraborg

Skaraborgspolisen slog till mot en aktivist i Örebro. – Vi har undersökt händelser hos minkfarmare, slakterier och andra djurhållare i Skaraborg. Nu hade vi samlat tillräckligt med bevis för att agera, säger utredningsbefäl Tony Johansson på polisen.

Polischef Mats Bergström har nyligen i princip blivit utsedd till nationell talesperson mot den allt intensivare aktiviteten från djurrättsaktivisterna.

– Bergström har varit i riksdagen och talat om de här frågorna och givetvis ville han även att vi skulle agera på hemmaplan, säger Tony Johansson.

Därför fick Johansson uppdraget att lyfta den här typen av fall – nu fick vi se resultat av det arbetet.

Aktivisterna har blivit allt offensivare och agerar många gånger brottsligt genom olaga hot, skadegörelse, olaga intrång och olagliga manifestationer. Det förekommer givetvis också fredliga demonstrationer.

Över tusen minkar

Förra året släpptes flera tusen minkar ut från en farm i Korsberga av maskerade aktivister, men ingen har kunnat bindas till brottet. Därmed finns det inte heller några fällande domar.

– Grupperingarna har även agerat på andra håll i Skaraborg. Personen vi gripit hör till den krets som hållit på med den här typen av verksamhet under flera år och reser runt landet för olika aktioner, konstaterar Johansson.

Trakasserier

Mannen är bland annat misstänkt för att ha hotat och trakasserat minkfarmare i Skaraborg, men också för händelser i Falkenberg, Malmö och Örebro.

– Många av dem som arbetar med djur mår mycket dåligt av de här händelserna, det drabbar även deras familjer. Aktivisterna glömmer lätt bort att det här är människor som arbetar hårt och som månar om djuren efter de förutsättningar som gäller, menar polisen.

Grupperingarna har blivit allt offensivare och nyligen demonstrerade de också vid våren kosläpp utanför Skövde. De har också dykt upp vid slakterier, mejerier och laboratorier.

Husrannsakan

Tony Johansson vill inte säga så mycket om vad för misstankar som ledde fram till att en grupp på fyra poliser åkte till Örebro och grep mannen. Även en husrannsakan gjordes i den misstänktes bostad. Där gjordes flera beslag, Johansson vill inte gå in på exakt vad utredarna hittat, men säger att det i första hand rör sig om elektronik. Mannen har nu förhörts, men nekar till brott och har egentligen inte svarat inte på några frågor överhuvudtaget.

– De här grupperingarna är inte så pratsamma och säger väldigt lite, men det hade vi förväntat oss. Nu ska vi gå igenom det som togs i beslag och se om det kan leda oss vidare till fler brott eller andra personer

Så det kan bli aktuellt med fler gripanden?

– Det är egentligen för tidigt att säga, vi får helt enkelt se vart utredningen tar oss.

Skaraborgspolisen arbetade också ihop med utredarna i Falkenberg, där mannen är misstänkt för liknande brott. Skaraborgs polischef Mats Bergström har varit med och dragit upp riktlinjerna för arbetet.

– Vi ser att aktivisterna utnyttjar svårigheten att utreda brott genom att de rör sig över stora geografiska områden. Målet är att ändra på det, säger Mats Bergström.