Skara erbjuder ett sportlov fullspäckat med aktiviteter. Bibliotekets deckartema innehåller både författarbesök och skrivarworkshop. Och besök av polisen Per.

För vad kan vara mer spännande än att lyssna till en riktig polis som tar med sig sina lyssnare på fantastiska deckaräventyr? Dessutom har Per Gustafsson skrivit några vuxendeckare så formen är bekant för honom.

Enligt barnbibliotekarie Emma Arnälv lånas det väldigt många deckare för barn på biblioteket.

Då känns det förstås extra roligt att vi har fått hit en polis som läser deckare högt och berättar om hur det är att vara polis i verkligheten, säger hon.

Ett tjugotal barn med föräldrar sökte sig till bibliotekets sagorum i veckan för att träffa polisen Per från Varnhem. Klädd i uniform läste han två små deckarhistorier och visade sedan barnen bland annat handfängsel, batong och ficklampa.

Men han betonade att polisens viktigaste hjälpmedel är papper och penna, för att kunna anteckna vad som hänt. Han berättade att det, precis som i böckerna han just läst, är viktigt när allmänheten kommer med tips för att hjälpa polisen.

Polisen Per svarade också på barnens frågor som berörde allt från hans ålder till hur många bovar han har fångat.

För mig som polis är stunder som dessa fantastiska. Vi får ju kanske inte alltid så mycket positiv respons. Men att träffa barn så här det ger energi, säger Per Gustafsson.