Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plexiglas och handsprit när biblioteket öppnar igen: ”Vi har mycket att ta igen nu”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Efter tre månaders stängning öppnar biblioteket igen. Säkerhetsåtgärderna är på plats och nu längtar personalen efter att få välkomna besökarna in i de delvis ombyggda lokalerna.
– Vi lovar att göra vårt bästa för att fortsätta upprätthålla servicen under hösten, säger kulturchef Åsa Veghed.

Plexiglas framför diskarna, handhygien, spritade tangentbord och avstånd. Det är vad som gäller nu när biblioteket åter slår upp sina portar, men man betonar att säkerhetsrutinerna fortfarande är lika viktiga som de har varit de senaste månaderna.

– Äntligen vågar vi nu öppna biblioteket för besökare igen. Jag vet att många längtat efter detta, inte minst jag själv som brukar gå dit minst en gång per dag. Personalen har gjort en jättefin insats medan det varit stängt. Vi har mycket att ta igen nu, säger Jan-Erik Augustsson, ordförande (L) i kultur- och fritidsnämnden.

Under stängningen har biblioteket renoverat delar av lokalerna och framöver ska bland annat ska huvuddörren bytas ut.

– Det är en del kvar att göra vad gäller ombyggnationen. Tyvärr har vi fortfarande problem med ventilationen som inte är färdigbyggd, därför kan det bli mycket varmt inne i biblioteket. Men vi öppnar ändå. Vi vet att det är några som längtar efter att få komma in i lokalerna, säger kulturchef Åsa Veghed.

När biblioteket stängde i våras infördes en ny digital press- och en filmtjänst samtidigt som satsningen på take-away-böcker och hemkörning till riskgrupper drog igång.

– Vi lovar att göra vårt bästa för att fortsätta upprätthålla servicen under hösten för att alla ska känna sig trygga och ha möjlighet att använda bibliotekets tjänster. Vill någon hellre läsa tidningen utomhus, beställa böcker och hämta en påse i dörren eller få böcker hemkörda så ordnar vi det, säger Åsa Veghed.

Det blir dock sparsamt med evenemang på biblioteket under hösten då många föreningar, studieförbund och andra samarbetspartners har ställt in sina föreläsningar och kurser.

– Bibliotekspersonalen har gjort en enorm serviceinsats till låntagarna under coronapandemins första månader. Det ska de ha en stor eloge för. Vi vill tacka för blomsterbuden som kommit till biblioteket och tacksamma låntagare som sluppit utsätta sig för smittorisk medan personalen sprungit benen av sig, men nu ser vi alla fram emot en lite mer vanlig vardag på biblioteket, säger Åsa Veghed.