Nabucco – eller, som operan kallas i svenska uppsättningar, Nebukadnessar – är ett av Giuseppe Verdis tidiga verk med premiär 1842 på La Scala i Milano. Den blev enligt ett pressmeddelande också hans publika genombrott och har sedan dess kontinuerligt satts upp på operascener världen runt. För många är operan starkt förknippad med ett av de mest kända körpartierna i operalitteraturen, Fångarnas kör. Nu direktsänds den från Metropolitan för första gången.

Det är en antik historia som rullas upp vilken baserar sig på det israeliska folkets fångenskap i Babylonien, men den är också kryddad med både kärleks- och maktintriger i det forna Babylon med dess hängande trädgårdar.

Man får i föreställningen se och höra en av de mest framträdande tenorerna i vår mer moderna operahistoria: Plácido Domingo. I januari 2017, när den här föreställningen direktsänds, fyller han hela 76 år! Han har länge ansetts vara en av de mest begåvade och hårt arbetande musikerna på operascenen och har kreerat runt 150 operaroller under sin mycket långa karriär. Han var en av De tre tenorerna som under 1990-talet hade enorma publikframgångar. De två andra var José Carreras och Luciano Pavarotti. Han var också den förste som tilldelades Birgit Nilsson-priset 2009.

Metropolitans chefsdirigent James Levine dirigerar Verdis historiska drama där alltså Plácido Domingo ges tillfälle att lägga ännu en roll till sin repertoar som titelfiguren, kejsaren Nabucco. Liudmyla Monastyrska sjunger den krävande rollen som Abigaille, Nabuccos egensinniga dotter, med Jamie Barton som Fenena, Russell Thomas som Ismaele, och Dmitry Belosselskiy som profeten Zaccaria.

Regi:

Dirigent:

Scenografi:

Kläder:

Ljusdesign:

I rollerna:

Föreställningen textas på svenska.

Plats: