Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personer som kan vara smittade sorteras ut: ”För att skydda våra äldre och sköra medborgare”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Ett tält har nu satts upp utanför akuten i Skövde dit personer som kan vara smittade får gå för extra kontroller. Personer som kan vara smittade och behöver akutsjukvård tas in på sjukhuset en särskild väg.

– Vi har satt upp ett tält här och har infört ett annat arbetssätt med sållningstriagering. Det går ut på att vi snabbt och strukturerat ska kunna sortera misstänkt smittade från andra sökande. Syftet är att inte sprida smitta inom sjukhuset. Vi gör det här för att skydda våra äldre och sköra medborgare, säger Ingela Johansson, tf verksamhetschef för akutmottagningen och ambulansverksamheten.

När man nu kommer till akuten i Skövde möts man av en undersköterska och en läkare utanför akutmottagningen.

– Utifrån en del frågor hänvisas man antingen till tältet eller rakt in på akutmottagningen och där omhändertas man på precis samma sätt som alltid. Till tältet får man komma om det finns misstanke att man har någon form av smitta. Det betyder inte att man har det. En sjuksköterska i tältet ställer fler frågor och tar kontroller som blodtryck och puls. Utifrån det görs en bedömning om patienten behöver akutsjukvård och då får patienten komma in men i ett annat rum än väntrummet till akuten. Om man inte behöver akutsjukvård hänvisas man till primärvården eller får egenvårdsråd, säger Ingela Johansson.

Lågt söktryck

Det finns två delar i tältet, så att man kan separera patienter från varandra. Men hittills har inte söktrycket på akutmottagningen varit högt så det har inte varit många patienter på en gång.

Tältet ingår i sjukhusets egen katastrofutrustning. Det sattes upp fredagen för 1,5 vecka sedan och förra tisdagen infördes det nya arbetssättet.

– Det var inte så att vi hade behov av det utifrån patienttillströmning, utan vi satte igång för att våra medarbetare ska få träna in ett nytt arbetssätt, säger Ingela Johansson.

Riktlinjerna om att man ska vara hemma även med lättare förkylningssymtom och komma till jobb eller skola först efter två symtomfria dagar påverkar även akutens personal.

– Ja, vi har ju flera medarbetare som är hemma med lätta förkylningssymtom. De får inte lov att komma till jobbat innan de har blivit provtagna, säger Ingela Johansson.

Om man får ett negativt provsvar ska man kunna gå till jobbet direkt, detta kallas för åter i arbete-provtagning. Tillgången på testkapacitet är begränsad. Viss vårdpersonal tillhör de som prioriteras när det gäller att testas på detta sätt.

– Vi har fortsatt ingen personal som varit positiv för covid-19, säger Ingela Johansson.

Det är bara personer med lättare förkylningssymtom som prövas på detta sätt. Är man rejält sjuk jobbar man ju inte ändå.

Inte provtagningar

I tältet tas inga prover för covid-19. Ingela Johansson passar på att stryka under att det inte går att komma till tältet för att testa sig för coronaviruset.

Allmänna råd från sjukvården är att stanna hemma om man har lindriga symtom som feber och hosta. På så sätt undviker man att sprida smittsamma sjukdomar vidare.

De allra flesta som drabbas av covid-19 blir lindrigt sjuka och besvären brukar gå över av sig själv. Om man blir mycket sämre eller får andningsbesvär även när man vilar ska man kontakta vården och då i första hand genom att ringa till vårdcentral eller 1177.

Om någon som kan misstänkas vara smittad av coronaviruset behöver ambulanstransport så rengörs ambulansen efter färd. Det finns rutiner för detta, som även används vid andra smittsamma sjukdomar.

– Om man som medborgare behöver ambulans ringer man som vanligt 112. Skulle det vara så att man är misstänkt smittad får ambulansbesättningen besked om detta via Sos alarm och kan ta på sig skyddskläder, säger Ingela Johansson.