Hur ska man egentligen tänka när det gäller att ta bilder på andra och lägga ut för beskådan på sociala medier?

En del har nog givna riktlinjer för hur det ska gå till. Andra har det definitivt inte utan lägger ut bilder både på sig själva och sina vänner i flödet på nätet, utan att reflektera över vare sig innehåll eller följder.

Patricia Axelsson bor i Tidaholm tillsammans med maken Christoffer och barnen Tyra, 12, och Ossian, 9 år. Patricia brukar använda mobilkameran ganska flitigt och emellanåt lägger hon ut bilder på sitt eget Instagramkonto.

Tidigare i somras skickade hon in en stämningsfull bild på Tyra och Ossian till tidningens sommarbild. Dessutom gav hon uttryck för en del funderingar kring begreppet ”sharenting”, alltså föräldrars delning av bilder på sina barn på nätet, när frågan kom upp i en kommentarstråd på Facebook.

Klara regler

Själv har hon och familjen klara regler kring hur man förhåller sig till fenomenet.

– Vi har bestämt att om man man ska lägga ut en bild där någon annan är med så ska man fråga först, säger Ossian.

– Om det är något barn med på bilden så frågar man föräldern också. Fast jag lägger inte ut så mycket på mina kompisar, men ställer alltid frågan först om jag gör det, och det brukar mina kompisar också göra, säger Tyra.

Principerna har man kommit fram till gemensamt. Patricia tycker att de känns självklara.

– Jag tänker själv att jag inte skulle vilja vara på vilka bilder som helst. Då är det lika viktigt att man frågar barnen om bilder är okej, att alla frågar varandra ömsesidigt, säger Patricia.

Men det handlar inte bara om att fråga om man får lägga ut bilder i sig, utan även om motiven på bilderna, menar Patricia.

– Man ska tänka på vad man lägger ut, dels för dem som är på bilden, men också för att bilderna avslöjar hur man själv är som person, säger Patricia.

– Om man skriver eller lägger ut en massa elakheter i syfte att skratta åt andra, ger det inget positivt intryck av en som person. Det är något vi pratat en hel del om inom familjen.

Publicerar i vågor

Både Patrica och barnen har egna Instagramkonton. Dessutom använder Tyra appen TikTok, som i grunden är gjord för musik, dans och mim, men som blivit allt mer använd för filmklipp och bilder.

Hur mycket och på vilket sätt som var och en använder de olika apparna varierar lite över tid.

– Jag lägger inte ut så mycket själv, utan är inne mer och tittar, säger Ossian.

– Jag lägger mest ut på TikTok, konstaterar Tyra, och berättar att även hennes vänner använder just den appen mycket.

Patricia för sin del har till och med två Instagramkonton, ett privat och ett i jobbet som lärare. Hon medger att hon är flitigast i familjen när det gäller att dela bilder.

– Hon lägger ut väldigt ofta, så fort vi gör något kul, säger Tyra.

– Jag får ofta en notis från Instagram att jag blivit taggad i ett inlägg, konstaterar Ossian.

– Det blir nog några gånger i veckan, men inte varje dag. Instagram blir som ett familjealbum istället för de gamla varianterna man hade med bilder i en pärm. Det är där man sparar bilderna, säger Patricia.

Måste tänka till

Medvetenheten om vad som ska läggas ut på nätet har Patricia och barnens far haft även när barnen var små påpekar hon.

– Då var det jag och han som resonerade oss fram till vilka bilder som var okej, för även om det handlar om små bebisar så tänker man till lite vad det visar.

– Jag kan tycka att en bild på ett naket barn är naturligt och oskyldigt men tyvärr är det inte alla andra som tycker det. Så man behöver faktiskt tänka efter när det gäller sådana bilder, säger Patricia.

En del av de tidiga bilderna på Ossian och Tyra ligger emellertid inte kvar utan har blivit raderade på barnens egen begäran.

– Vi har tagit bort bilder i efterhand, när barnen känt att de inte vill ha dem kvar, säger Patricia.

– Sen måste barnen också veta vad de själva håller på med. Vissa bilder de lägger ut nu kanske de tycker är jättepinsamma om några år. Den tanken måste de också tänka.

För snabbt

Att Patricia är lärare till yrket har gjort henne extra medveten om sådana här frågor. I skolan pratar hon mycket med eleverna om hur man ska bete sig på sociala medier och hon har även sett dess baksidor.

Framförallt lyfter hon appen Snapchat, där man lägger ut meddelanden och bilder som försvinner efter tio sekunders exponering. Just snabbheten är det som gör appen extra bedräglig menar Patricia.

– Man tänker inte efter när man använder den. Man gör lite skämtgrejor man själv tycker är på skoj med hänvisning till att det försvinner sen, men det kanske inte är lika uppskattat av den som blir utsatt.

– Som lärare får man intrycket att nästan alla fall av kränkning som kommer till oss inom skolan sker via Snapchat.

Att bilderna försvinner är dessutom en sanning med modifikation. Liksom i alla andra fall finns metadata kvar och det går även att ”printscreena” bilderna, alltså ta en bild av mobilskärmen, och då finns motivet sparat på det viset.

”Hätsk ton”

Men det är inte bara uppväxande skolungdomar som agerar tveksamt på nätet. Även i vuxenvärlden är det uppenbart att många tappar allmänt hyfs och sunt förnuft när de kommunicerar på nätet och då handlar det inte bara om bilder.

– När man läser vad som skrivs är det tydligt att många reagerar väldigt impulsivt framför en skärm. Stundtals är det en väldigt tuff och hätsk ton, säger Patricia.

– Vuxna förväntas vara goda förebilder för sina barn, men många är rena motsatsen när det gäller sociala medier, så det är tveksamt om de är så bra förebilder egentligen, menar Patricia.

I gengäld tycker hon att många ungdomar är väldigt bra på att ger positiva kommentarer till varandra och nämner även yngre artisters agerande på exempelvis Instagram.

– De delar varandras musikfiler och visar varandra uppskattning. Sådana personer är bra förebilder för ungdomarna, säger Patricia.

Finns det å andra sidan inte en risk för att allt blir för styrt och perfekt och inte så naturligt som man kanske vill att det ska vara? Man kan ju exempelvis förbättrar bilder med hjälp av olika filter för att skapa en bild av sig själv som inte är äkta?

– Själv tycker jag det ska vara en ärlig vardag. Det får inte bli en massa för perfekta bilder som exempelvis influensers kanske ägnar sig åt att lägga ut, säger Patricia.

– Å andra sidan tror jag inte att det är många som lägger ut bilder från sina sämsta dagar, så ur den aspekten blir det aldrig en helt ärlig bild man ger via sociala medier.