Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient får intensivvård för covid-19 på Skaraborgs sjukhus

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

En patient vårdas nu på intensivvårdsavdelning på Skaraborgs sjukhus för covid-19. Från sjukhusets horisont ses inga tecken på samhällsspridning i Skaraborg. Skaraborgs sjukhus uppmanar att inte besöka anhöriga på sjukhuset mer än i undantagsfall. Besöksförbud kan komma att införas.

En patient med covid-19 vårdas sedan i lördags kväll på intensivvårdsavdelning på Skaraborgs sjukhus. Personen har varit i självpåtagen isolering i hemmet under sin sjukdomstid, innan hen kom in till sjukhuset.

– Vi ser inte några tecken på att det i dagsläget finns spridd smitta i samhället, uppger Stellan Ahlström, biträdande sjukhusdirektör, via mejl till tidningen.

Även i fredag förmiddag vårdades en person på Skaraborgs sjukhus för covid-19. Det var första patienten med covid-19 som fick vård på Skaraborgs sjukhus. Denna patient vårdades inte på intensivvårdsavdelning.

Patienter med covid-19 vårdas isolerat på infektionsenhet, alternativt isolerade på intensivvårdsavdelning, enligt Stellan Ahlström. Det pågår nu intensivt planering och iordningsställande av vårdplatser för patienter med covid-19 inom andra delar av sjukhuset.

– När det gäller säkerställande av att inte smitta ska ske från patient till patient är det våra ordinarie rutiner som gäller. Vi, liksom alla andra sjukhus av vår storlek och med vårt uppdrag har stor vana av att hantera smittor, skillnaden är att det kan handla om mycket fler, men då är det bra att veta att våra ordinarie rutiner fungerar. En utmaning är dock att få skyddsutrustningen att räcka till och det är ett nationellt problem – men här jobbar man för högtryck i hela Västra Götalandsregionen, uppger Stellan Ahlström.

Sedan tidigare har sjukhuset tagit beslut om att kraftigt begränsa planerad vård.

– Vi ställer in alla operationer som inte är akuta. Vi hoppas att våra patienter har förståelse för detta, meddelar Stellan Ahlström.

Sjukhuset uppmanar nu alla som inte har ärenden till sjukhuset att inte besöka Skaraborgs sjukhus.

– Vi vill inte heller att man ska besöka sina inneliggande anhöriga mer än i undantagsfall. För oss är det högsta prioritet att hålla sjukhuset fritt från smitta. Vi har än så länge inte infört besöksförbud, men många andra sjukhus har gjort det och märker vi att vi inte får någon effekt av vår lite mildare ”besöksrestriktion” nu – då kommer vi inte tveka att införa ett strikt förbud för besök till sjukhuset, meddelar Stellan Ahlström.

På måndagseftermiddagen fick totalt 33 patienter med covid-19 vård på regionens sjukhus. De flesta av patienterna, 24 stycken, vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Totalt i regionen vårdas elva av patienterna på intensivvårdsavdelningar.