Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vården skriker efter oss och då gör man så här?”

In i det sista var det ovisst om en grupp sjuksköterskestudenter skulle få slutföra sin sista termin vid Högskolan i Skövde. – Vården skriker efter sjuksköterskor och sedan gör man så här mot oss, säger en av studenterna.

Studenter som ska läsa sin sista termin på utbildningen till sjuksköterska på Högskolan i Skövde startar nu på måndag. Men ännu på torsdagen hade ett flertal inte fått besked om de skulle kunna få slutföra sin utbildning under våren eller inte.

– Sjukvården skriker efter sjuksköterskor. Vi har bara en termin kvar och vill inget hellre än att gå klart utbildningen, säger en student.

Enligt studenterna som tidningen pratar med gäller det tolv studerande som har så kallad onormal studiegång, vilket innebär att de haft ett upphåll i studierna på grund av en missad tenta, föräldraledighet eller annan orsak. Beskedet det fått är att högskolan inte haft tillräckligt med lärare för det stora antal som ska göra ex-jobb i vår, varför det är osäkert om de kan göra klart sin utbildning denna termin.

– Inte ens till hösten kan de garantera att vi får göra klart vår utbildning. Som studenter har vi rättigheter att få fullfölja vår utbildning. Varför ta in studenter om de inte kan få examen? säger en av studenterna.

Med tanke på att intaget är 120 elever och att det sker avhopp så att antalet elever som går ut brukar landa på 75-80 borde det finnas beredskap, menar studenterna.

Det var likadant när de skulle börja i höstas, att de fick reda på att de kunde börja bara några dagar innan utbildningsstart.

Enligt studenterna är det svårt att få tag i information från ansvariga för utbildningen och det har även lämnats motstridig information av olika lärare och till olika personer. De uppfattar också att deras rätt som studenter att utöva inflytande är begränsat.

– Vi har ingenting att säga till om det här. Vi känner oss maktlösa. Sedan blir man rädd för represalier också. Man är rädd för att säga ifrån. Detta tar så mycket energi från studierna, säger studenterna.

En av studenterna berättar att hen blev spärrad från utbildningen efter att ha kört på samma tenta om läkemedelsberäkning som de studenter tidningen tidigare rapporterat om fick problem med.

– Vi hade jättedåliga lärare, undervisningen var dålig och många misslyckades, säger hen.

Studenterna är allmänt missnöjda med sjuksköterskeutbildningen vid Högskolan i Skövde.

– Jag skulle inte rekommendera utbildningen till någon annan. Jag hade hört att utbildningen inte är den bästa i Skövde, men att den var så här dålig trodde jag inte. Om jag hade vetat detta skulle jag gärna pendlat till Borås, säger en student.