Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 100 coronadöda i USA på ett dygn

USA Över 100 coronasmittade människor har avlidit i USA bara det senaste dygnet. I delstaten New York har det upptäckts fler fall än i flera utsatta länder. När stora delar av USA har satts i karantän kommer centralbanken få ett mångbiljontillskott och familjer ett särskilt virusbidrag.

Över 15 000 personer har bekräftats bära på coronasmittan i delstaten New York, där metropolen med samma namn ligger, rapporterar CNBC.

Det är fler fall än vad som har upptäckts i till exempel Sydkorea, Frankrike och Storbritannien (även om det inte nödvändigtvis genomförs lika många tester på respektive plats).

Bara det senaste dygnet har över 100 dödsfall till följd av smittan noterats i USA, enligt amerikanska Johns Hopkins-universitetets beräkningar. Det totala antalet coronasmittade som dött landet över har överstigit 380.

Skarpa varningar

– Det här kommer att bli den största krisen i landet sedan den stora depressionen, säger staden New Yorks borgmästare Bill De Blasio i en intervju med CNN.

Demokraten De Blasio anser att den federala regeringen inte försett New York med tillräcklig vårdutrustning för att ta hand om de som insjuknar. Han vill också att militären ska kallas in i stor skala.

– Om vi inte får fler respiratorer de närmaste 10 dagarna kommer människor som inte behöver dö göra det, säger borgmästaren.

– April kommer att bli mycket värre än mars och jag är rädd att maj kommer bli värre än april.

Andrew Cuomo, guvernör i delstaten New York, säger att mellan 40 till 80 procent av delstatsinvånarna kan smittas av viruset i förlängningen. Han går ut hårt mot de människor som fortfarande uppehåller sig bland andra människor utomhus och poängterar att drygt hälften av de bekräftat smittade personerna är mellan 18 och 49 år gamla.

– Det är okänsligt, arrogant och självdestruktivt. . . och det måste få ett slut, det måste få ett slut nu. Det här är inte ett skämt, säger Cuomo.

Rand Paul coronasmittad

Ett krispaket ska ge centralbanken Fed ett likviditetstillskott på motsvarande drygt 40 biljoner kronor, säger finansminister Steven Mnuchin i en intervju med Fox News. På så vis hoppas man att företag som drabbas av coronapandemin kan klara sig genom de kommande 90 till 120 dagarna.

– Vi måste få in pengarna i ekonomin nu. Om vi gör det tror jag att vi kan stabilisera ekonomin, säger Mnuchin, som öppnar för ytterligare stödåtgärder om krisen pågår längre än tio till tolv veckor.

Ett särskilt stöd kommer också att riktas mot hushållen. En genomsnittlig familj på fyra personer kan förvänta sig en engångsutbetalning på motsvarande 31 000 kronor, enligt Mnuchin.

Stödpaketet färdigställs i diskussioner mellan partierna. Enligt Demokraterna återstår det dock en del detaljer innan de kommit överens.

Vid sidan av förhandlingarna har coronasmittan nått kongressen. Den republikanske senatorn Rand Paul har testat positivt för viruset, samt två ledamöter i representanthuset. Ytterligare 22 kongresspolitiker har gått i frivillig karantän.

Strikta karantänsregler

Nästan var fjärde amerikan har beordrats att stanna hemma, då strikta karantänsregler har införts i delstaterna Kalifornien, New York, Illinois, Connecticut, New Jersey och Ohio. Reglerna omfattar landets tre största städer New York, Los Angeles och Chicago.

– Om vi inte säger åt människor att stanna hemma och sluta interagera som de brukar kommer vi att se fler och fler, tusentals eller tiotusentals fler dödsfall än vi annars hade gjort, säger J.B. Pritzker, guvernör i Illinois, där Chicago ligger.

Tillverkningen av respiratorer, ansiktsmasker och annan skyddsutrustning har trappats upp och kommer i första hand att skickas till New York och de andra delstater som är värst drabbade, säger Anthony Fauci, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten, i en intervju med CBS News.

New York är uppenbart värst drabbat, säger han:

– Det är väldigt, väldigt tydligt att de är av väldigt hög prioritet.