Priset Årets dagstidning har delats ut årligen sedan 2005. Initiativet togs av branschpublikationen Medievärlden, som då ägdes av Tidningsutgivarna. Varje år skickas hundratals bidrag in till jurygrupperna, som sedan nominerar tre aktörer i varje priskategori. SkLT är 2019 nominerade till priset Årets redaktion, tillsammans med Östersunds-Posten och Svenska Dagbladets ledarredaktion.

– Det är ovanligt att mindre redaktioner nomineras, det brukar handla om större titlar. De ska sträcka på sig lite extra. Men i år är faktiskt SvD:s ledarredaktion också nominerad och de är också små, vilket känns jätteroligt att lyfta fram, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hon sitter själv inte med i någon av jurygrupperna och får ingen förhandsinformation om vare sig nominerade eller vinnare.

– Vi på TU företräder ju branschen så när alla bidrag har kommit in lämnar vi över dem till jurygrupperna och tar ett steg tillbaka - juryn jobbar helt oberoende, säger Jeanette Gustafsdotter.

Vinnarna - en titel per kategori - avslöjas vid en bankett i Stockholm den 11 april. De segrande redaktionerna belönas med diplom och kan sedan pryda sina publikationer med prisets logotyp, om de så önskar.

SkLT:s redaktion i Skara består av Jenny Åberg, Sandra Skeppar och Lisa Bring.

Foto JANNE WRANGBERTH

Det här kan ju betraktas lite som klubben för inbördes beundran - vad betyder en nominering egentligen för läsarna?

– Visst kan man se det så, men så är det ju faktiskt med alla priser i alla branscher. TV-branschen har Kristallen, filmbranschen har sina Guldbaggar. Jag tycker att man som läsare av en tidning som är nominerad ska känna sig väldigt stolt - det betyder att man har en lokaltidning som sysslar med viktig, lokal granskning. Det här är ett helhetspris och även om man som läsare kanske inte är nöjd med enstaka publiceringar ska man komma ihåg att nomineringen handlar om allt som gjorts under året - och det är något att vara stolt över. Lokaltidningen gör ett viktigt journalistiskt arbete som i längden är avgörande för vårt demokratiska system, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hon tycker att priset fyller en viktig funktion för branschen - inte minst som ett sätt att sätta lite press på varandra.

– Branschen har gått igenom ett stålbad sedan priset började delas ut med anledning av den digitala omställningen - och ändå ser vi att kvalitén på bidragen vi får in höjs varje år. Att se den utvecklingen när man vet att tidningarna går igenom ett stålbad är fantastiskt - man ser att alla som jobbar på redaktionerna i landet verkligen kämpar och arbetar hårt för att göra god journalistik.

SkLT har trots redaktionens storlek - som består av tre personer - höga ambitioner med sin journalistik.

– För ett antal år sedan beslutade vi oss för att i mycket större utsträckning än tidigare sätta vår egen agenda. Vi ville arbeta mer granskande och inte springa efter de bollar som lades upp framför oss. Det här skedde också efter en tid med stora neddragningar på redaktionen och man kan kanske tycka att det där och då var helt galet att ens tro att vi skulle fixa det. Men allt handlar faktiskt bara om planering och prioritering. Vi har varit stenhårda och valt bort mycket av det som tidningen tidigare skickade journalister på. Rädslan fanns så klart att läsarna skulle slå bakut, men det blev tvärtom, berättar Sandra Skeppar, samordnare på SkLT:s redaktion i Skara.

Hon tycker sig redan märka att läsarna känner stolthet över nomineringen:

– Vi har fått många glada hälsningar under hela veckan. De håller tummarna för sin lokaltidningsredaktion vilket gör oss än mer stolta.