Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroad medborgare: "Upp med korten på bordet nu!"

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

14 miljoner kronor är alltså avsatta i kommunens budget för att renovera Katedralskolans lokaler som Skara Kommun själva inte kommer att använda. Helt sjukt!

Tänk allt man skulle kunna göra för 14 miljoner kronor. 14 miljoner kronor som man skulle kunna ha satsat på de omsorgen, förbättring av vägar eller till och med använt för att göra Katedralskolan till en bättre skola.

Men nu väljer alltså kommunen att avsätta 14 miljoner kronor för att renovera vissa av Katedralskolans lokaler som Olins Gymnasiet ska hyra. Kommunen har också bestämt att avveckla två program, men de vill ej offentliggöra vilka. Om det skulle bli Samhällsprogrammet och Estetiska programmet, är detta då inte ett otroligt sammanträffande då detta är just de programmen som Olins gymnasiet har ansökt om att få starta? Vi vet heller inte varför de väljer att ta bort just dessa program? Man väljer alltså att ta bort 20 procent av Katedralskolans elever.

Låt säga att detta inträffar. Katedralskolan tar bort dessa program Samhällsprogrammet och Estetiska programmet som är relativt billiga program. Då skulle det innebära att Olinsgymnasiet har möjligheten att starta dessa program. Skara kommun tar bort program, så att Olins gymnasiet ska kunna ta över dom. Skara Kommun kommer alltså gynna en privat aktör. För varje elev får skolor ca 100 000 kronor per år. Katedralskolan skulle alltså få 100 000 x 56 elever = 5 600 000 kronor/år i intäkter för dessa elever. Dessa pengar som nu istället kommer att gå till Olins gymnasiet!

För inte kan väl Skara kommun se detta som en långsiktig investering? De kan ju omöjligt ha en hyra som skulle vara så pass hög för de lokaler som man ska hyra ut till Olins gymnasiet att man skulle se få ekonomisk vinst av detta? Hur tänker ni? Upp med korten på bordet nu!

Olins gymnasiet skulle nu ha möjligheten i och med att de nu har dessa två program på sin skola, att starta olika idrottsinriktningar så som handboll t.ex. och eventuellt NIU (nationell godkänd idrottsutbildning). Varför har man inte från Skara kommun velat starta detta på Katedralskolan tidigare?

Det skrivs och pratas ofta om hur svårt Katedralskolan har att attrahera elever att söka till Katedralskolan. Om det hade startat idrottsinriktningar så som handboll och kanske eventuellt ansökt om att få starta ett NIU också så hade de garanterat lockat elever från andra kommuner.

Katedralskolan har redan lärare som undervisar på Cykelgymnasiet som skulle kunna användas när de kommer till läran om kost på Handbollsgymnasiet. Katedralskolan har också störst programutbud i kommunen och det genererar i att de tilltänka eleverna till handbollsgymnasiet skulle ha flest valmöjligheter i vad för program det skulle kunna tänka studera. Det skulle vara ett bra alternativ även för Skara HF. För det kan väl inte enbart vara intressant för Skara HF att samarbeta och starta upp ett handbollsgymnasium om det sker med Olins Gymnasiet?

Upp med korten på bordet. Använd mina skattepengar förnuftigt, tack!

"Gurra"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel