Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet brev till Gunilla Druve Jansson

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Cirkus Vårdcentralen Jag hittar inget bättre namn, för vi vårdtagare =skattebetalare, har svårt att hänga med i alla turer, skriver Bo Fredriksson i ett öppet brev. Läs Gunilla Druve Janssons svar direkt efter insändaren.

Nu är vi tillbaka i ruta ett med en vårdcentral med skillnaden att det är nu en privat operatör (ägare) istället för Regionen. Att ha två vårdcentraler med samma ägare var väl en kortsiktig strategi för att politiskt få igenom alla steg.

Nu står vi med en tom väl underhållen byggnad som Regionen får betala hyra för i många år. När första steget togs hade Regionen ett hyreskontrakt som kostade 1,5 miljoner/år i 10 år eller 15 miljoner totalt. Jag vill minnas att när hela fastigheten såldes för ett antal år sedan till Kungsleden var köpeskillingen cirka 30 miljoner kronor. De pengarna är nu helt förbrukade. Jag har förstått att Malmen betalar något mera till sin personal än vad Regionen gjorde men det borde ha kunnat justeras inom ramen för vad den här förändringen kostar.

Det vore hedersamt om Gunilla Druve Jansson, som drivit frågan, nu vill slutredovisa den totala kostnaden för flyttkarusellen och även ange vad som nu händer med ett tomt Malmen. Det finns knappast något som är så deprimerande för stadsmiljön som att se tomma fastigheter som står och förfaller, om ingen verksamhet genererar intäkter för underhållet.

Bo Fredriksson

Svar direkt till Bo Fredriksson

Tack Bo för dina frågor. Jag vill först börja med att berätta om min roll i sammanhanget. Jag är ordförande för Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden som har område Skaraborg. Nämndens uppdrag är att godkänna kontrakten för alla vårdcentraler och sedan tillse att de följer de regler som finns i den fastställda krav- och kvalitetsboken för Vårdval Vårdcentral. Nämnden har ingen roll i vårdcentralers etablering. Alla vårdcentraler är offentligt finansierade med våra skattepengar. Bräcke diakoni som driver vårdcentralen i Skara är en stiftelse och återför sitt överskott in i verksamheten.

Nu blir det en enda, och en ganska stor vårdcentral i Skara, men väl rustad att kunna ta emot oss för att vi ska få den vård vi behöver. Skara har aldrig haft så många läkare som nu och är inte beroende av stafettläkare, som tyvärr många vårdcentraler i andra närliggande kommuner är beroende av. Bräcke har lyckats med att vara en intressant arbetsplats som man vill jobba hos. Det är inte politiken som tagit initiativ till att det blir en vårdcentral i Skara, utan det är Bräcke som har tagit det initiativet för de tror att de på så sätt kan göra det mer patientsäkert. Därför har de vid ansökan fått ett godkännande för att gå samman.

Den största kostnaden för en vårdcentral är personal, för det är ju personalen som är viktig för att det ska fungera. Lokalkostnader är en väldigt liten del i sammanhanget. Min uppfattning är att tomma lokaler alltid brukar hitta en ny användning så småningom, vilket jag hoppas att det sker här också att de lokaler Malmen har haft kommer till annan användning. Det ansvaret ligger på Närhälsans styrelse, tillsammans med fastighetsägaren.

Samtidigt finns det kvar primärvårdsverksamhet på Malmgatan, såsom Närhälsans Rehab, barnmorskemottagningen, ungdomsmottagningen och dietistverksamhet.

Västra Götalandsregionen är mån om och vill utveckla den nära vården, där vårdcentralerna är basen. Vi har en åldrande befolkning som till antal kommer bli fler, plus att antalet barn ökar, och som är beroende av bra vård som finns nära. Samtidigt minskar den arbetsföra delen av befolkningen. Nu rustar Bräcke i Skara för att kunna möta oss patienter på ett bra sätt, genom att vara en attraktiv arbetsgivare.

Summa summarum: En välfungerande vårdcentral som kan ge oss bra vård kostar samhället mindre, och då är en tom lokal för stunden ett mindre problem. Men som jag ändå hoppas kommer att lösas!

Gunilla Druve Jansson (C)

Ordf Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel