Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljechock och corona fick börser att rasa

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

STOCKHOLM Oljepriset rasade och coronaoron nådde nya höjder – och Stockholmsbörsen föll som en sten, det största börsraset sedan brexitchocken sommaren 2016. På de ledande Europabörserna var nedgången ännu brantare.

Stockholmsbörsens OMXS-index föll 5,5 procent. Samtliga storbolag på OMXS30-listan tappade rejält – många tungviktare rasade 6–8 procent.

– De som är exponerade mot konjunkturen är de som påverkas mest av det här och industrier som är beroende av oljeindustrin, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Största fallet på OMXS30 drabbade tre av storbankerna, där Nordea återfanns i botten med ett tapp på 9,6 procent.

Ökad oljeproduktion

Utanför storbolagslistan rasade Lundin Petroleum 23,2 procent på grund av oljeprisets fall, en konsekvens av att Saudiarabien lovat att öka oljeproduktionen.

Den stora börsskräcken var just jätteraset i oljepriset, vilket hänger ihop med bråket mellan Saudiarabien och Ryssland, något som slår mot USA:s ekonomi, enligt Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.

Den amerikanska ekonomin har blivit allt mer beroende av oljeindustrin, en kreditkänslig bransch enligt Guri. Dessutom börjar coronasmittan få fäste även i USA.

– Så nu har vi två svarta svanar på börsen, säger han.

Även karantänen i Italien påverkade börshumöret.

– Vinstprognoserna för många bolag kommer att förändras, säger Guri.

Större ras i Europa

Utvecklingen var likadan runtom i Europa där de stora börserna rasade mellan sju och åtta procent – i linje med Asien- och Mellanösternbörserna liksom de övriga nordiska börserna.

På frågan om börsreaktionerna är rimliga säger Esbjörn Lundevall:

– Det beror på hur man menar med rimlig. Tittar man på siffror från WHO angående dödligheten av coronaviruset kan man tycka att det är märkligt att folk blir rädda som de blir. Men faktum är att företag och hushåll stannar hemma och låter bli att resa och då blir det en ekonomisk effekt.

Parisbörsen CAC40-index rasade 8,4 procent, Frankfurtbörsens DAX-index föll 7,9 procent och Londonbörsens FTSE100-index gick ned 7,7 procent.