I två ärenden slår rätten fast att Migrationsverket ska se till anställningsvillkoren under hela tillståndsperioden och inte längre leta efter eventuella fel under enskilda månader.

Migrationsöverdomstolens beslut gäller bland annat en man som skulle utvisas till Irak efter att i nära åtta år ha försörjt sig som pizzabagare.

Ett annat beslut från överdomstolen rör en programmerare som skulle utvisas efter att inte kunnat ha bevisa att han hade sjukförsäkring och tjänstepension under en period 2012–2013.

Efter att frågan uppmärksammats politiskt av bland annat riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) har samtliga riksdagspartier tyckt att utvisningsbesluten fått orimliga följder. Redan i november gick verket ut med att arbetsmetoden ändras.

Om den här tolkningen gällt tidigare hade varken Dominice Emenike eller Mohamed Abou Eliwa hotats av utvisning.

– Det regeringen inte riktigt klarat av tar nu rättsväsendet tag i och justerar på egen hand. Det är härligt med ett beslut i den här frågan som faktiskt går i rätt riktning, säger Cecilia Widegren.

På organisationen Centrum för rättvisa som drivit ett antal sådana här fall är man också mycket nöjda.

– En mycket viktig dom, som kommer att bli vägledande för bedömningen av ett stort antal liknande fall. Det här beslutet sätter stopp för de orimliga utvisningarna av arbetskraftsinvandrare. Migrationsverket måste nu ta till sig den här domen och göra rimligare bedömningar i arbetstillståndsärenden framöver, säger Fredrik Bergman, tillförordnad chef.

Han konstaterar också att migrationsöverdomstolen är mycket tydlig i sina nya direktiv.

– Det har följt många personliga tragedier i spåren av att lagen tidigare tolkats bokstavligt av Migrationsverket, men den nya tolkningen gäller omedelbart, konstaterar Fredrik Bergman.

Han tror också att det kan hjälpa Falköpingsläkaren att få stanna.

– Hans fall kommer nu att få en mer rättvis prövning, men även Skövdekocken han åberopa de nya direktiven när han ansöker om nytt arbetstillstånd från Nigeria, fortsätter Fredrik Bergman.

Det har nu gått åtta månader sedan Dominic Emenike utvisades till Nigeria. Han blev plötsligt utan arbete och befinner sig i en del av landet där de muslimska extremisterna i Boko Haram är mycket aktiva. Själv är han katolik, vilket inte ses med blida ögon i de här grupperna.

Under vistelsen i Afrika drabbades han också av malaria och hamnade på sjukhus, insamlade pengar i Sverige hjälpte honom att få behandling.

Orsaken till utvisningen var att hans arbetsgivare betalat ut 400 kronor för lite i två månader, ett misstag som han sedan korrigerade. Men vid den tidpunkten hjälpte det inte och han blev tvungen att packa väskorna och sätta sig på planet.

– Alliansen har hela tiden hävdat att lagtolkningen får orimliga konsekvenser säger, riksdagsledamoten Cecilia Widegren.

Nu tycker hon att det är en seger för de som riskerade att drabbas, Centrum för rättvisa som drivit flera fall och för alla dem som har drivit den här frågan.

– Det är en viktig seger, jag såg dessutom på Svenskt näringslivs blogg att de ställer sig bakom domstolens nya direktiv, fortsätter Widegren.

Läs om Dominics situation i Nigeria:

Läs fick fel lön kan utvisas:

Läs han behöver få vård:

Läs lagen kan inte vänta:

Läs om Lex Dominic:

Läs om Dominic har fått malaria:

Läs han har packat väskorna:

Läs han har landat i Nigeria:

Läs hur länge ska jag behöva vänta:

Läs han kan bara vänta:

Läs den långa vägen till Sverige:

Läs Widegren reagerar på utvisningen:

Läs därför får läkaren inte arbeta vidare: